Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Furuno GP1871F & GP1971F

Βυθόμετρα & Χάρτες Furuno GP1871F & GP1971F

Furuno GP1871F & GP1971F

ΗFURUNO Japan μετά από το επιτυχημένο μοντέλο combo GPS/Βυθόμετρο GP1870F/1670F με εκατομμύρια πωλήσεις ανά το κόσμο, η οποία το 2013 έφερε την επανάσταση στη παγκόσμια κοινότητα σε αυτούς που ασχολούνται με το ψάρεμα από το σκάφος με την ανίχνευση ψαριών με τις δυο παγκόσμιες καινοτομίες, το Accufish (μέτρηση μήκους στόχου) και το BDS (ανίχνευση υλικών πυθμένα), έρχεται να ταράξει για ακόμη μια φορά τα νερά 5 χρόνια μετά με τα νέα μοντέλα απογόνους των προηγούμενων σε 7’’ και 9’’ GP1871F/1971F με πραγματική ισχύ εξόδου 1000 watt RMS και στα δυο μοντέλα.
H κατασκευάστρια εταιρεία, εισακούοντας της ανάγκες των πελατών της για μια πιο σύγχρονη και εύχρηστη συσκευή, ενσωμάτωσε κάθε τελευταία τεχνολογία συμπεριλαμβάνοντας και παρατηρήσεις του δικού μας ελληνικού FURUNO FISHING CLUB, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια συσκευή που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του Έλληνα ψαρά, σχεδιασμένη για τις ανάγκες της παρατήρησης των δικών μας βυθών, αλλά και των τεχνικών ψαρέματος που χρησιμοποιούμε στον ελληνικό χώρο.
Μέσα από συζητήσεις του Club αλλά και από επιτυχημένες λειτουργίες του Navnet TZtouch 2 συλλέχθηκαν πληροφορίες με απώτερο σκοπό να ενσωματωθούν στα νέα μοντέλα. Καταργώντας τις 5.6’’ ίντσες (GP1670f) και ανανεώνοντας τις 7’’ με το GP1871F να παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε αυτή τη κατηγορία σε combo και με το GP1971F στις 9" συμπληρώνεται το κενό στην οικογένεια των βυθομέτρων πλότερ της FURUNO.

Οι νέες συσκευές υιοθετούν στο σύνολό τους τη σημερινή τεχνολογία (2018) και έρχονται με οθόνες αφής οι οποίες δεν έχουν κανένα πρόβλημα ακόμα και στο χειρισμό με βρεγμένα χέρια η γάντια. Ο χειριστής θα μπορεί να διαλέξει μεταξύ της ενσωματωμένης τεχνολογίας Chirp ή του συμβατικού αισθητήρα 50/200KHz για ακόμα πιο κρυστάλλινη απεικόνιση ακόμα και στους στόχους που λόγω πυκνότητας εμφανίζονταν σαν «μπάλα» ή στους στόχους κοντά στο πυθμένα.
Οι κάτοχοι των προηγούμενων μοντέλων που θα αποκτήσουν τα νέα βυθόμετρα / GPS είναι αυτοί που θα νιώσουν μια ευχάριστη έκπληξη βλέποντας τις αναβαθμισμένες λειτουργίες αλλά και τις νέες καινοτομίες, κάποιες από τις οποίες παρουσιάζονται παρακάτω. Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που θα κάνει αμέσως εντύπωση στον αρχάριο ή και πιο έμπειρο χειριστή, εκτός από τα νέα ζωηρά χρώματα και τα ιδιαιτέρως επιμελημένα ευδιάκριτα γράμματα και αριθμούς, είναι το νέο περιβάλλον με φιλικό interface, η ευκολία στη χρήση που πλαισιώνουν τα γρήγορα μενού που βγαίνουν από όλες τις πλευρές της οθόνης αφής αλλά και η εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές ρυθμίσεις. Πλέον δε χρειάζεται για να αλλάξεις συχνότητα να πατήσεις Rottokey συχνότητα> 200Khz αλλά γίνεται απλά με το πάτημα του δαχτύλου μας μια φορά, όπως επίσης για να αποθηκεύσεις ένα στιγμιότυπο δε χρειάζεται να πατήσεις παρατεταμένα Rottokey> στιγμιότυπο και ξανά πάτημα αλλά γίνεται απλά με το πάτημα των δυο δαχτύλων μας πάνω στην οθόνη αφής, ενώ με την ίδια απλή κίνηση μπορούμε να παραμετροποιήσουμε μια σειρά ζωτικών λειτουργιών, όπως είναι το Gain χωρίς να χάνουμε χρόνο μπαίνοντας σε μενού, υπομενού κ.τλ. Η συσκευή διαθέτει στην αριστερή πλευρά της 2 card reader, έτσι ο χρήστης μπορεί να έχει μόνιμα μέσα το χάρτη αλλά και άλλη μια κάρτα για την αποθήκευση στιγμάτων δεδομένων εικόνων κ.τλ.
Στα νέα μοντέλα δόθηκε λύση και σε ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο ήταν το μέγεθος της πλαστικής βάσης που ενώ ήταν πολύ σταθερή δημιουργούσε θέμα χώρου στις μικρές κονσόλες. Η νέα βάση είναι αρκετά πιο μικρή σε μέγεθος αλλά εργονομική και πιάνει αρκετά πιο μικρό χώρο. Εκτός της λειτουργίας Chirp και του απλού συμβατικού αισθητήρα, το βυθόμετρο έχει τη δυνατότητα της λειτουργίας Rezboost που δίνει μια σαφώς καλύτερη εικόνα με λεπτότερες αψίδες ακόμα και αν χρησιμοποιούμε τον απλό αισθητήρα P66, μια λειτουργία που είχε ως προνόμιο μόνο η σειρά FCV588/628 ή τα Navnet Tztouch 2. Η ταχύτατη ενημέρωση του GPS στα νέα μοντέλα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση απόκριση του εικονιδίου του σκάφους στο πλότερ μας όταν εμείς στρίβουμε το τιμόνι. Η μεγέθυνση στο χάρτη ήταν κάτι που είχε προβληματίσει αρκετούς χρήστες μιας και γυρίζοντας το Rottokey η εικόνα έκανε zoom σε επίπεδα με κάποια απόσταση μεταξύ τους π.χ από τα 5,6 nm πήγαινε στα 3,2 nm, ενώ τώρα ο χρήστης στα νέα μοντέλα θα επιτυγχάνει τη μεγέθυνση που θέλει με απόλυτη ακρίβεια ανοίγοντας απλώς τα δυο του δάχτυλα όπως γίνεται και στα smart phones. Πολλές φορές θέλουμε να μετρήσουμε στο χάρτη δυο ανεξάρτητα σημεία, στα νέα μοντέλα η συγκεκριμένη λειτουργία γίνεται παιχνίδι και ξεπερνά την πολυπλοκότητα που εμφάνιζε αυτή η μέτηρησ στο προηγούμενο μοντέλο.

Στην αξεπέραστη καινοτομία του Accufish οι Ιάπωνες κατασκευαστές μας εξέπληξαν ευχάριστα για ακόμη μια φορά αναβαθμίζοντας τη συγκεκριμένη λειτουργία με μια σειρά φίλτρων. Στο προηγούμενο μοντέλο γινόταν μέτρηση από το στόχο και απλά σου εμφάνιζε στην οθόνη το νούμερο που εξέφραζε το μήκος του ψαριού, ενώ τώρα ο χρήστης μπορεί να εισάγει μια σειρά δεδομένων στο μηχάνημα, όπως π.χ εάν το ψάρι είναι από 30 έως 90 εκατοστά να εμφανίζει το όνομα που του έχουμε εισάγει πχ “FAGRI” με σύμβολο και χρώμα της επιλογής μας. Ο χειριστής έχει τέσσερα διαφορετικά φίλτρα στην επιλογή του για να τα διαμορφώσει.
Η δεύτερη καινοτομία που έκανε τη σειρά GP ανάρπαστη, το BDS (ανίχνευση υλικών πυθμένα), έρχεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και ανανεωμένα γραφικά με στόχο να μας αποκαλύψει κάθε αλλαγή σκληρότητας του τόπου όπου ψαρεύουμε. Κάτι πολύ σημαντικό για τους χρήστες που αναζητούν με σχολαστικότητα τις πέτρες ή τα ναυάγια στο πυθμένα και γενικά τη διαφορά σκληρότητας είναι ότι τώρα το ίχνος που αφήνει το σκάφος πάνω στο πλότερ θα μπορεί να αλλάζει βάση των υλικών του πυθμένα, π.χ το ίχνος θα έχει πράσινο χρώμα όταν εντοπίζεται βούρκος και θα αλλάζει σε καφέ όταν βρίσκουμε πέτρα ή σε κόκκινο όταν εντοπίζουμε χαλίκι, δηλαδή απλά με το πέρασμα δυο-τρεις φορές πάνω από το βράχο ή το ναυάγιο που εντοπίσαμε θα μας αποκαλύπτεται το ακριβές σχήμα του πάνω στο χάρτη μας. Επίσης δίπλα από το ίχνος θα εμφανίζονται και νούμερα από το μήκος των ψαριών που εντοπίστηκαν, έτσι ο χειριστής θα έχει μια πλήρη εικόνα του βυθού αλλά και των ψαριών, είτε κοιτάζοντας το βυθόμετρο είτε το πλότερ. Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες πάνω στην ανίχνευση με βυθόμετρο είναι η μεγέθυνση βυθού όπου εκεί ο χρήστης θα μπορέσει ακόμη και στα πιο βαθιά νερά να εντοπίσει τα ψάρια ακόμα και τα πιο μικρά του είδους, αφού τώρα πια το εύρος της μεγέθυνσης που επιθυμεί ο χρήστης θα γίνεται με το άνοιγμα των δαχτύλων του πάνω και κάτω στην οθόνη αφής. Επιπλέον προσθέσαμε μια στοχευμένη λειτουργία ειδικά για αυτούς που κάνουν Vertical ψαρέματα, όπως inchikou, tairabber, ζόκα, σιλικόνη και άλλα καθώς ενσωματώσαμε στη μεγέθυνση ένα δεύτερο ξεχωριστό A-scope, ώστε ο χρήστης να έχει άμεση και ακριβή ενημέρωση για τις κινήσεις των ψαριών γύρω από το δόλωμά του.

Επίσης ένα αίτημα πολλών φίλων ήταν να μπορούμε να επαναφέρουμε το ιστορικό του βυθού ακόμα και αν έχει φύγει από την οθόνη, λόγω παρέλευσης του χρόνου, έτσι ο χρήστης μπορεί να επαναφέρει και να επεξεργαστεί μια εικόνα που έχει περάσει αρκετά λεπτά πριν. Τα νέα πλαίσια δεδομένων στα οποία ο χρήστης μπορεί να πληροφορηθεί για τη θερμοκρασία, την ταχύτητα του σκάφους, τις συντεταγμένες κ.λπ. μοιάζουν πολύ με αυτά του navnet TZtouch2, ενώ έχουν ενσωματωθεί δεκάδες νέες πληροφορίες, όπως η τάση της μπαταρίας. Τα νέα GP1871F/1971F θα μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλες συσκευές και να ανταλλάξουν δεδομένα, όπως βυθόμετρα, GPS, VHF, αυτόματο πιλότο μέσω NMEA και 2000 άλλα και 0183, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις κάνει πολύ χαμηλό το κόστος σύνδεσης και σε άλλες (0183 με 0183) το κόστος είναι μηδενικό.
Οι νέες συσκευές θα μπορούν να συνδεθούν και με κεραία R.A.D.A.R με ασύρματη σύνδεση που σημαίνει ότι τοποθετούμε απλά τη κεραία, της δίνουμε ρεύμα και απευθείας το μηχάνημα «βλέπει» το ραντάρ και έχουμε εικόνα, γλιτώνοντας το πέρασμα καλωδιώσεων που πολλές φορές γίνεται από δυσπρόσιτα σημεία.Τα νέα Μοντέλα θα είναι εξοπλισμένα με πλήρη σύνδεση wifi όπου θα μπορεί ο χρήστης συνδέοντας τη συσκευή σε ένα τοπικό δίκτυο internet να «κατεβάσει» την πρόγνωση καιρού και να τη δει πάνω στο χάρτη του άλλα και να συνδέσει τη συσκευή του με ένα Smartphone (ios και android) και να έχει δεύτερη εικόνα ή να χειριστεί τη συσκευή από εκεί. Όσον αφορά στον απομακρυσμένο χειρισμό που ενδιαφέρει αρκετούς φίλους που έχουν εγκαταστήσει λίγο πιο μακριά το μηχάνημα μπορούν να προμηθευτούν το Remote control και πέραν του ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις λειτουργίες, μπορούν να επιλέξουν να εμφανίζεται στην οθόνη του τηλεχειριστηρίου ένα δεδομένο, όπως π.χ η ταχύτητα ή το βάθος κ.λπ.

Τέλος, οι φίλοι που έχουν εξωλέμβιους κινητήρες SUZUKI είναι διπλά κερδισμένοι αφού μια από τις οθόνες του οργάνου είναι ίδια με το αντίστοιχο όργανο που συνοδεύει τη μηχανή, με πλήρεις ενδείξεις των λειτουργιών του κινητήρα.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων μοντέλων:

http://vithometro.gr/data/documents/GP1971F.pdf

Στο παρακάτω PDF δείτε Αισθητήρες Chirp που συνδυάζονται με τα GP1871F/1971F:

CHIRP GP1871F/1971F PDF

Δείτε εικόνες από ελληνικούς βυθούς με ψάρια από τα νέα μοντέλα GP1871/1971 ΕΔΩ

Επιστροφή Παλαιού Βυθομέτρου

Για τους φίλους που θέλουν να δώσουν το παλιό τους βυθόμετρο για να αποκτήσουν ένα από τα νέα μοντέλα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Δεν χρειάζεται να δώσουν τον αισθητήρα P66, δεδομένου ότι είναι συμβατός και με το καινούριο, αλλά και το χάρτη εάν η κάρτα που έχουν είναι microsd σε μεγάλη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας!

Καλέστε στο 6947 709343 κ. Σπύρου Δημήτρης, Ηλεκτρονικός/Εκπαιδευτής χειρισμού βυθομέτρου - Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες γραφείου

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ