Η εικόνα 1 ανήκει στον κ. Γιώτη Στέφανο. Σε αυτήν την εικόνα μου δόθηκε η ευκαιρία να γράψω κάποιες πληροφορίες όσον αφορά στην ανάλυση μιας εικόνας ενός βυθομέτρου.
Σκοπός της δημοσίευσης αυτών των αναλύσεων είναι να σας βάλω να προβληματιστείτε και εν συνεχεία να μπείτε στη διαδικασία να διαβάζετε μια εικόνα. Με την πρώτη ματιά οι περισσότεροι θα έβλεπαν σε αυτή την εικόνα σχοινιά ή δίχτυα. Στόχος δεν είναι απλά να δίνω μια παγωμένη απάντηση, αλλά να τεκμηριώνω με λογικά επιχειρήματα την ανάλυσή μου γιατί εγώ μπορεί να βλέπω και να λέω ότι θέλω... Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Γιατί όπως λέει και το απόφθεγμα "αν τυφλός τυφλόν οδηγεί στον ίδιο λάκκο θα πέσουν". Η ανάλυση μιας εικόνας γίνεται βάση κάποιων παραμέτρων και δεν είναι μαντεία ούτε καφές, αυτός είναι και ο λόγος που εικόνες από κινητά ή φωτογραφικές είναι δύσκολο έως αδύνατο να αναλυθούν.
Εικόνα 1
Σε κάθε εικόνα που αναλύω δημόσια, υπάρχει και η τεκμηρίωσή της η οποία γίνεται ύστερα από μελέτη πάνω στην εικόνα. Εάν ο χειριστής του συγκεκριμένου βυθομέτρου περνούσε πάνω από δίχτυα, αυτό που θα έβλεπε θα ήταν κάτι παρόμοιο με την Εικόνα 2 την οποία δανείστηκα από τις εικόνες των σεμιναρίων μου. Καταρχήν θα πάρουμε την περίπτωση που γίνεται κατά 99%, δηλαδή η πορεία του σκάφους να τέμνει τα δίχτυα γιατί για να τα πάρεις ακριβώς από πάνω, ακολουθώντας ακόμα και να ξέρεις πώς είναι ριγμένα, είναι αδύνατο. Άρα το βυθόμετρο τι θα έβλεπε; Έναν στόχο «σκληρό» (καφέ σκούρο) που είναι το αφρώδες υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένοι οι φελλοί με εγκλωβισμένο αέρα (κατά πάσα πιθανότητα θα έκανε και αψίδα αν ήταν βαθιά) και με πενιχρά (μαλακά) χρώματα το νήμα από τα δίχτυα όπως ακριβώς φαίνεται στην εικόνα. Κανόνας Ν1 στην ανάγνωση εικόνας βυθομέτρων:
Εικόνα 2
Κανένας στόχος από αυτούς που διαγράφονται στην οθόνη ενός βυθομέτρου δεν φαίνεται όπως τον βλέπουμε με τα μάτια μας (πλάγια). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αποτύπωση στην δισδιάστατη οθόνη μας γίνεται μέσω της σάρωσης ενός κώνου, που αναλόγως του βάθους και άλλων παραγόντων αλλάζει το αποτέλεσμα. Η οθόνη κυλά πάντα από δεξιά προς τα αριστερά, έτσι είναι σαν το σκάφος να βρίσκεται στα πάνω δεξιά της οθόνης με κατεύθυνση στα δεξιά άρα πάντα πρέπει να φανταζόμαστε ότι διαγράφεται μια παράσταση.
Η κύλιση βάζει στο παιχνίδι το χρόνο, το χρόνο που έγινε ο,τιδήποτε αποτυπώνεται στην οθόνη μας. Μια καινοτομία των τελευταίων βυθομέτρων της FURUNO στη σειρά GP 1670/1870f είναι να αποτυπώνεται ο χρόνος στην οθόνη ώστε να γίνει εφικτή και πιο εύκολη η ανάγνωσή της.
Στην πάνω μεριά της οθόνης, θα διακρίνουμε κόκκινες και άσπρες λεπτές μπάρες που κάθε ζευγάρι δηλώνει ένα λεπτό (minute). Ως παράδειγμα στην οθόνη μας, βλέπουμε μια κόκκινη, μια άσπρη και στα αριστερά μια ακόμη κόκκινη μικρή μπάρα, άρα καταλαβαίνουμε ότι εάν ένας στόχος είναι στην άκρη της οθόνης (αριστερά) έχουμε περάσει από πάνω του ενάμιση λεπτό περίπου, κάτι που μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο σε οποιοδήποτε στόχο υπάρχει οπουδήποτε στην οθόνη. Τώρα πάμε να διαβάσουμε την παράσταση, όπως γράφτηκε, αρχίζοντας από αριστερά προς τα δεξιά όπου διακρίνουμε έντονες διαγώνιες γραμμές.
Τι διαπιστώνουμε;
Όπως διακρίνουμε και από την πληροφορία στην οθόνη, το σκάφος κινείται από το ρεύμα με σβησμένη μηχανή (0,13mph), σχεδόν σταματημένο, με διάμετρο κώνου στα 8 μετρά βάθος, λίγο πιο λίγο από 2 μέτρα ο χειρίστης είχε σταθμεύσει σε μια περιοχή που ανέβλυζε φυσαλίδες αέρα από τον πυθμένα, ένα φαινόμενο που υπό φυσιολογικές συνθήκες το έχω συναντήσει σε αρκετά μέρη ειδικά με αμμώδεις βυθούς.
Το πλάγιο των φυσαλίδων φαίνεται γιατί υπάρχει κύλιση στην οθόνη (παράγοντας χρόνος) και τώρα αν παρατηρήσουμε μια μεμονωμένη φυσαλίδα και το χρόνο που έκανε να ανέβει μέχρι την επιφάνεια, βάζοντας δυο μπλε διακεκομμένες στην άσπρη μπάρα (λεπτό), θα παρατηρήσουμε ότι η ταχύτητα της φυσαλίδας είναι γύρω στα 13 εκατοστά το δευτερόλεπτο, κάτι που ποικίλει βέβαια αναλόγως των συνθηκών (πίεση, πυκνότητα, όγκο κ.τλ.) και επιβεβαιώνεται από την παρακάτω έρευνα ενός αγγλικού πανεπιστημίου: http:// http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.192.9665&rep=rep1&type=pdf
Σε αυτήν την σταθερή ταχύτητα οφείλεται η αρμονία των κάθετων γραμμών. Το έντονο σκούρο σκληρό καφέ επιβεβαιώνει τον αέρα αφού ο αέρας μέσα στο νερό σε όλα τα βυθόμετρα δίνει έντονους σκληρούς χρωματισμούς. Στην ουσία ο χειριστής καθόταν πάνω από μια τρύπα που η ίδια ανέβλυζε φυσαλίδες αέρα και αυτό αποτυπώνεται στην οθόνη του βυθομέτρου. Δεν αποκλείεται να μην είναι απλά αέρας αλλά μεθάνιο σε μορφή αέρα.
Σκοπός της πιο πάνω τεκμηρίωσης είναι να μάθει τους φίλους ψαράδες τη διαδικασία ανάλυσης μιας εικόνας αλλά και τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, ότι η κάθε κουκίδα, κάθε σημαδάκι δεν βρέθηκε τυχαία εκεί αλλά εμείς πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε την όλη εικόνα ώστε να πάρουμε την μέγιστη δυνατή πληροφορία για το τι διαγράφεται στην οθόνη μας. Να θυμάστε ότι αν μάθετε να διαβάζετε το βυθόμετρο σας, μάθετε τη γλώσσα που προσπαθεί να σας μιλήσει, δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.
Τα βυθόμετρα δεν λένε ψέματα αλλά... οι άνθρωποι!