Please Wait a Moment
X

Η μαγεία την εικόνας

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο θυμάμαι την πρώτη μου επαφή με το βυθόμετρο πολλά χρόνια πριν όταν τα βυθόμετρα ήταν ογκώδεις συσκευές και οικονομικά απρόσιτες στο φάσμα των ερασιτεχνών ψαράδων. Ήταν προνόμιο κάποιων επαγγελματιών αλλά και κάποιων που μπορούσαν λόγω συγγενών να τα φέρουν από το εξωτερικό. Θυμάμαι είχαμε μαζευτεί με αγωνία όλη η πιτσιρικαρία πάνω στο γέρικο σκαρί να δούμε το θαύμα της τεχνολογίας, το βυθόμετρο που είχε φέρει από την Αμερική η κόρη του κυρ- Λάμπρου. Φάνταζε μαγικό εκείνο το κουτί με τη μεγάλη οθόνη και τα στρόγγυλα κουμπιά, να μπορεί να σου δείξει τα ψάρια που υπάρχουν στο βυθό της θάλασσας.

Τα χρόνια πέρασαν, τα πράγματα άλλαξαν, μεγαλώσαμε και ασχολούμαι επαγγελματικά τα τελευταία δέκα χρόνια με την εκπαίδευση των χειριστών βυθομέτρων. Η μαγεία εκείνης της στιγμής μένει η ίδια. Μια μαγεία που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που η τεχνολογία με την ιλιγγιώδη πρόοδό της σου εμφανίζει με κάθε λεπτομέρεια σε μια έγχρωμη οθόνη υγρού κρυστάλλου τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια σου εκείνη τη στιγμή στο βυθό.

Μπορεί να σου εμφανίσει τα πάντα, λες και είσαι λίγο πιο εκεί και τα παρακολουθείς.

Εικόνα 1

Μια από αυτές τις εικόνες είναι η παραπάνω (Εικόνα 1). Ο χειριστής θα την αναγνώσει και μπροστά στα μάτια του ενώνοντας τα κομμάτια του πάζλ των στόχων, θα του αποκαλυφθεί η παράσταση που διαδραματίστηκε.

Μια εικόνα βυθομέτρου διαβάζεται όπως ακριβώς μια πρόταση, δηλαδή από τα αριστερά προς τα δεξιά. Έτσι, στα αριστερά της εικόνας (Μπλε βελάκι) θα αντικρίσουμε από πάνω μέχρι κάτω παράσιτα που μοιάζουν με βροχή. Αυτά οφείλονται στον αέρα που διοχετεύεται κάτω από τη γάστρα. Από αυτό το είδος των στόχων καταλαβαίνουμε ότι το σκάφος ήταν σε κίνηση με αρκετά μεγάλη ταχύτητα. Το σκάφος αφού έχει πλησιάσει το στίγμα που θα επιχειρήσει να ψαρέψει, σταματά λίγο πριν και αμέσως η οθόνη έρχεται σε κανονικό ρυθμό (κόκκινο βελάκι).

Με το που μπαίνει στο στίγμα το οποίο είναι ένας βράχος μέσα στο βούρκο, το Accufish (λειτουργία αναγνώρισης μήκος στόχου), μας πληροφορεί με τα κόκκινα νούμερα ότι υπάρχουν μεγάλα ψάρια πατωμένα (κίτρινο βελάκι). Η μεγάλη επανάσταση αυτής της λειτουργίας είναι ότι αντιλαμβανόμαστε τα ψάρια ακόμα και αν δεν εμφανίζονται σαν στόχοι, επειδή είναι είτε πατωμένα είτε ανάμεσα σε βράχους.

Αμέσως ο χειριστής ρίχνει το δόλωμα (μαύρο βελάκι) το οποίο είναι ένας πλάνος και η τεχνική είναι vertical jigging. Κατά την κατάβαση του δολώματος το Accufish εμφανίζει διαδοχικά τα νούμερα που αντιστοιχούν στο μήκος του. Αμέσως υπάρχει Strike και μια πανέμορφη στείρα 3,5 κιλών παίρνει το δρόμο για την επιφάνεια (βελάκι καφέ).

Το Accufish κατά την ανάβαση μετρά «λάθος» μιας και ως προς τον αισθητήρα ο όγκος είναι μικρός, όμως μόλις το ψάρι οριζοντιώνεται έστω και για λίγο (μοβ βελάκι), το Accufish μας φανερώνει το πραγματικό του μήκος, στα 48 εκατοστά.

Τα βυθόμετρα FURUNO τελευταίας τεχνολογίας είναι εξοπλισμένα με δυνατότητες που κάποτε θα φάνταζαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η σωστή εγκατάσταση του αισθητήρα, οι σωστές ρυθμίσεις αλλά και η εκπαίδευση στο χειρισμό του βυθομέτρου θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνουμε και εμείς μάρτυρες της παραπάνω εικόνας.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ