Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Furuno Χάρτης CMAP4D

Βυθόμετρα & Χάρτες Furuno Χάρτης CMAP4D

Χαρτογράφηση και Plotter Furuno

Ηνέα σειρά GP βυθομέτρων/πλότερ της FURUNO διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο GPS τελευταίας τεχνολογίας το οποίο συνεργάζεται με τους ηλεκτρονικούς χάρτες Cmap4D οι οποίοι είναι φορτωμένοι σε κάρτα micro sd (για τα μοντέλα GP1871F/1971F) ή με αντάπτορα για τα προηγούμενα μοντέλα. Όσον αφορά στο πλότερ τα στοιχεία που κάνουν εντύπωση σε ένα γνώστη των δορυφορικών συστημάτων είναι η ταχύτητα ενημέρωσης (1 sec) που είναι πολύ χρήσιμη στο plotting, η λήψη 50 καναλιών, η ευαισθησία του δορυφορικού δέκτη (-150dBm ) που μας ενδιαφέρει πολύ ως προς την ακρίβεια στίγματος καθώς σε συνδυασμό με την λειτουργία BDS (αναγνώριση πυθμένα) μπορούμε να πάμε π.χ ακριβώς πάνω από μια πέτρα στα 40μ που δεν έχουμε οπτική επαφή και τέλος η αποθήκευση των 30.000 στιγμάτων που μαρτυράει μεγάλη χωρητικότητα σε μνήμη.

Πλοηγώντας με έναν ηλεκτρονικό χάρτη τελευταίας τεχνολογίας Cmap4D

Ο νέος κάτοχος FURUNO της σειράς GP1XXXF μόλις επιλέξει την οθόνη του πλότερ θα βρεθεί στο περιβάλλον του χάρτη. Στο μηχάνημα υπάρχει πάντα προεγκατεστημένος ο βασικός χάρτης ο οποίος είναι ικανοποιητικός, με αρκετές βυθομετρήσεις και μπορούμε να δουλέψουμε με αυτόν μόνο στη περίπτωση που δεν έχουμε απαιτήσεις υψηλής ανάλυσης όταν το μηχάνημα είναι στο full zoom (ο προεγκατεστημένος χάρτης δεν ενδείκνυται για ασφαλή πλοήγηση δεδομένου ότι δεν έχει αναλυτική ακτογραμμή, εμπόδια κ.τλ.)

Η άλλη επιλογή που συμβουλεύω κι εγώ είναι να προμηθευτούμε το χάρτη CMap4D με τον οποίο παρέχονται μια σειρά από ζωτικής σημασίας λειτουργίες για το ψάρεμα και την πλοήγηση. Κάποιες από αυτές είναι:

 1. Απόλυτα ακριβής αναλυτική βυθομέτρηση στο θαλάσσιο χώρο, αναλυτική σχεδίαση της ακτογραμμής με έξτρα βυθομετρήσεις και απεικονίσεις των λιμένων, μικρών και μεγάλων, όλης της περιοχής αλλά και ναυτικά βοηθήματα, φάροι, σημεία ενδιαφέροντος που είναι χρήσιμα για ανθρώπους που ταξιδεύουν με σκάφος.
 2. Η λειτουργία EASYROUTING. Τι είναι το easy routing; Παράδειγμα: είμαι στην δυτική μεριά ενός νησιού και θέλω να πάω στην ανατολική, αν πάω με την λειτουργία GOTO θα με περάσει πάνω από την ξηρά, ενώ με το easy routing θα με οδηγήσει βάσει των στοιχείων που του έχω δώσει εγώ, δηλαδή ασφαλές βάθος κ.τλ. και θα μου χαράξει μια πορεία γύρω από το νησί. Στον παρακάτω σύνδεσμο δείτε αναλυτικό βίντεο με οδηγίες για τη λειτουργία EASYROUTING.
 3. Η λειτουργία τρισδιάστατης απεικόνισης η οποία μας δίνει μια άποψη για το ανάγλυφο της ξηράς αλλά και του πυθμένα που απορρέουν από τις βυθομετρήσεις κάθε περιοχής.
 4. Σε όλη την επικράτεια σε πολυσύχναστα μέρη θα παρατηρήσει ο χρήστης ένα εικονίδιο που μοιάζει με κάμερα, πηγαίνοντας εκεί με τον κέρσορα και πατώντας το κουμπί enter θα του ανοίξει σε όλη την οθόνη τη φωτογραφία από το μέρος που επέλεξε.
 5. Ο Χάρτης διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα εύρεσης που ο χρήστης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να βρει την ακριβή θέση χωρίς να ψάχνει για ώρες σημεία που τον ενδιαφέρουν π.χ ναυάγια, απόσταση, βάθος κ.τλ.
 6. Ο χάρτης έχει την έξτρα προσθήκη VAD (έξτρα αναλυτική βυθομέτρηση που παλιότερα την αγόραζες έξτρα, αλλά τον τελευταίο καιρό περιέχεται στους χάρτες σαν προσφορά στην ιδία τιμή). Ενεργοποιώντας τη συγκεκριμένη λειτουργία έχουμε πιο πολλές γραμμές με τις ισοβαθείς και έτσι μια καλύτερη αντίληψη για το ανάγλυφο του πυθμένα, κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ στην εύρεση νέων τόπων, όπως φαίνεται στα παραδείγματα πιο κάτω:

Στους πελάτες μας παρέχουμε πλήρη τεχνική υποστήριξη στη λειτουργία των πλότερ FURUNO αλλά και εκπαίδευση πάνω στα μυστικά των ηλεκτρονικών χαρτών Cmap4D. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τις καλύψεις αναλόγως της περιοχής που σας ενδιαφέρει:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα πλοήγησης και οι ηλεκτρονικοί χάρτες είναι για να βοηθήσουν σε μια ασφαλή πλοήγηση, αλλά ποτέ να μη στηριζόμαστε 100% σε αυτά. Η πλοήγηση γίνεται με ευθύνη του καπετάνιου και πρέπει να στηρίζεται στην εμπειρία του και στη ναυτοσύνη του, μην ξεχνάμε ότι τα μηχανήματα είναι πάντα μηχανήματα.

ΚΑΛΥΨΗ ΧΑΡΤΩΝ

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
 • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
 • Email : d.spirou@yahoo.gr
 • Τεχνοβυθομετρική:
 • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ