Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Ενδεικτικές Εικόνες Από Βυθόμετρα Furuno

Ενδεικτικές Εικόνες Από Βυθόμετρα Furuno

Σε μια οθόνη βυθομέτρου τίποτα δεν απεικονίζεται όπως το βλέπουμε με τα μάτια μας λόγω της σάρωσης του κώνου, αντικείμενα και ψάρια παίρνουν άλλη μορφή. Κατανοώντας και μαθαίνοντας αυτήν την ιδιαιτερότητα θα μπορέσουμε να γίνουμε άριστοι στην ανάγνωση μιας εικόνας βυθομέτρου. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε μερικά παραδείγματα:

Η νέα τεχνολογία που φέρνει η FURUNO στον Έλληνα ψαρά θα του δώσει την ευκαιρία να δει με λεπτομέρεια στόχους που παλιότερα θα φάνταζε αδύνατο να δει κανείς. Ο χρήστης έχει να διαλέξει αναλόγως των αναγκών του μεταξύ του αισθητήρα P66 50/200kHz (Accufish, BDS, Rezboost) και του αισθητήρα CHIRP (πιο ευδιάκριτοι στόχοι).

Στην ακόλουθη εικόνα βλέπουμε μικρά τσαούσια και το δόλωμα να ανεβαίνει και να κατεβαίνει ανάμεσα τους.

H τεχνολογία που προσφέρουν οι κατασκευάστριες εταιρείες βυθομέτρων, μέσω των καινοτόμων συσκευών SONAR, σε εμάς τους ψαράδες πολλές φορές φαντάζει εκπληκτική μπροστά στα μάτια μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ACCUFISH της FURUNO μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια ταυτοποίηση των στόχων με μεγάλη επιτυχία καθώς το όργανο «μετράει» το μήκος των ψαριών. Επομένως, θα είναι δύσκολο να μπερδέψουμε ένα σαργό για τον οποίο θα πάρουμε μια μέτρηση στα 25 cm με μια συναγρίδα που θα εμφανίζει διπλά της το όργανο 80cm ή ένα μεγάλο μαγιάτικο 160cm.

Στην ακόλουθη εικόνα, που προέρχεται από το νέο GP1971F και αισθητήρα P66 50/200, βλέπουμε ένα κοπάδι με μεγάλα μαγιάτικα. Η οθόνη μας είναι χωρισμένη σε δυο μέρη, αριστερά βρίσκεται η μεγεθυμένη εικόνα και δεξιά η μη μεγεθυμένη. Στο κάτω μέρος της οθόνης διαγράφεται η μπάρα του BDS όπου με μπεζ χρώμα μας μαρτυρά τον πυθμένα που είναι στρωμένος με άμμο, ενώ τα κόκκινα νούμερα μας δείχνουν το μήκος των ψαριών σε cm. Η νέα τεχνολογία που φέρνει η FURUNO στον Έλληνα ψαρά κάνει τον εντοπισμό των ψαριών παιχνίδι ακόμα και για τον αρχάριο χρήστη.

Άλλη μια εικόνα του νέου GP1971F και αισθητήρα P66 50/200. Οι στόχοι ανήκουν σε μεγάλες σφυρίδες κι εδώ το Accufish θα μας δώσει την απάντηση για το μήκος και το μέγεθος των ψαριών (ειδικά στη μεγεθυμένη εικόνα τα ψάρια θα τα διάκρινε και ο πιο αρχάριος χρήστης), ενώ ο βυθός είναι αμμώδης όπως μας δείχνει το BDS.

H εικόνα από το GP1971F και αισθητήρα Chirp TM150(300W)
Η τεχνολογία Chirp θα μας αποδώσει ευδιάκριτες εικόνες διαχωρίζοντας τα ψάρια από τον πυθμένα ή από αλλά άτομα του κοπαδιού, μικρότερα ή μεγαλύτερα, που είναι σε κοντινή απόσταση. Στην εικόνα βλέπουμε μεγάλα ψάρια (κόκκινα βέλη) να επιτίθενται σε μικρόψαρα (μπλε βέλη) κι έτσι όλα πια αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια ενός χειριστή μιας συσκευής FURUNO.

H επόμενη εικόνα είναι από το GP1971F και αισθητήρα P66 50/200. Οι στόχοι ανήκουν σε μεγάλες συναγρίδες και οι εναλλαγές του BDS στο κάτω μέρος της οθόνης με μικρές κορυφές καφέ (πέτρας), πορτοκαλί (άμμου) και κόκκινου (χαλίκι) μέσα στο γκρι (βούρκος) μαρτυρούν έναν από τους καλύτερους βυθούς που μπορεί να ανακαλύψει ένας χειριστής FURUNO. Λίγο πιο πάνω από τα ψάρια, η διαγώνια γραμμή ανήκει στο δόλωμα που πήρε το δρόμο για το πυθμένα.

Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και στον ελλαδικό χώρο vertical τεχνικές ψαρέματος, δηλαδή ψάρεμα κάθετο από σκάφος, όπως tenya, Tai Rubber, ζόκα, σιλικονούχα ψάρια και άλλα. Σε αυτές τις τεχνικές ψαρέματος βασικό ρόλο θα παίξει το βυθόμετρό μας και η λειτουργία A-scope. Αυτή είναι η κάθετη μπάρα και βρίσκεται πάντα δεξιά της οθόνης του βυθομέτρου και αποτελεί μια ξεχωριστή οθόνη-λειτουργία, η οποία μας πληροφορεί σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει κάτω από το σκάφος μας, δηλαδή την κίνηση των ψαριών άλλα και του δολώματός μας (περισσότερα για το A-scope στο βίντεο εδώ). Η νέα σειρά GP διαθέτει ξεχωριστό A-scope στη μεγέθυνση για ακόμα πιο ευδιάκριτους μεγεθυνόμενους στόχους. Στην εικόνα βλέπουμε το δόλωμα μας το οποίο είναι ένα τεχνητό ψαράκι σιλικόνης να κατεβαίνει (κόκκινο βελάκι) και τον καφέ σκούρο όγκο ακριβώς από κάτω (μπλε βελάκι) το οποίο ανήκει σε μια μεγάλη σφυρίδα. Η εικόνα είναι από το GP1971F &P66.

Ιδανική εικόνα για κάποιον που ψαρεύει π.χ με την τεχνική Tai Rubber. Στην εικόνα (στα 80 μέτρα) εντοπίζουμε κοπάδι από τσαούσια μέχρι 2 κιλά. Εδώ απλά πατάς το δάχτυλό σου, μαρκάρεις το σημείο, γυρίζεις και ψαρεύεις, τόσο απλά.

Εδώ βλέπουμε μια κλασική παράσταση από συναγρίδες που γευματίζουν. Η εικόνα προέρχεται από αισθητήρα Chirp TM150. Η καθαρότητα της εικόνας θα μας αποδώσει τους στόχους με ακρίβεια, με το μπλε βελάκι να δείχνει τους θηρευτές και τα κόκκινα βελάκια να δείχνουν τα μικρόψαρα.

Η τεχνολογία Chirp που μας παρέχει η FURUNO μέσω της νέας σειράς GP, σε συνδυασμό με αισθητήρα ΤΜ185M στα 1000w, θα μας αποδώσει καθαρότατες εικόνες ακόμα και σε βαθύτερα νερά. Στην εικόνα βλέπουμε φαγκριά 5-8 κιλά στα 120 μέτρα βάθος.

Για του λάτρεις των τεχνικών ψαρέματος σε πιο βαθιά νερά, ο συνδυασμός του GP1971 και του αισθητήρα TΜ185 με CHIRP τεχνολογία θα αποκαλύψει στο χρήστη με κάθε λεπτομέρεια τα ψάρια πολύ βαθύτερα από τα 100 μέτρα. Με τα μπλε βελάκια βλέπουμε φαγκριά 3-5 κιλά και με το κόκκινο βελάκι το δόλωμα που κατεβαίνει στο πυθμένα.

Navnet 3

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ