Please Wait a Moment
X

Κατά καιρούς όλοι έχουμε ακούσει κάποια πράγματα για τα βυθόμετρα τα οποία όμως για τα σημερινά βυθόμετρα δεν ισχύουν και αποτελούν μύθο. Πιο κάτω διαβάστε 10 αλήθειες που θα αλλάξουν το τρόπο που βλέπουμε το όργανο που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

1. Βάζοντας στο βυθόμετρο μου αισθητήρα 1Kw θα βλέπω καλύτερα.

Ένας μύθος που επικρατεί μέχρι και στις μέρες μας είναι ότι, αν ψαρεύουμε στη ζώνη μέχρι 200 μέτρα βάθος, δεν θα βλέπουμε καλύτερα με ένα κιλοβατικό αισθητήρα, αλλά αντιθέτως θα βλέπουμε «λιγότερα» λόγω μοιρών γωνίας σήματος αλλά και περίσσειας ισχύος.

2. Το βυθόμετρο δεν μπορεί να δει βυθό όταν το σκάφος αποκτήσει ταχύτητα.

Λάθος. Τα σημερινά βυθόμετρα με τον κατάλληλο αισθητήρα αλλά και τη σωστή εγκατάσταση μπορούν να δουν το ανάγλυφο του βυθού με μεγάλες ταχύτητες, όπως 20-40 mph.

3. Αν βραχεί το βυθόμετρό μου, θα χαλάσει.

Όχι. Τα σημερινά βυθόμετρα της FURUNO είναι προδιαγραφών IP56 που σημαίνει ότι μπορούμε να το πλύνουμε με το σωλήνα, όπως ακριβώς πλένουμε το σκάφος μας, χωρίς κανένα πρόβλημα.

4. Δεν πρέπει να τοποθετώ τον αισθητήρα κοντά στην προπέλα του κινητήρα γιατί θα επηρεαστεί το εκπεμπόμενο σήμα.

Η τοποθέτηση του αισθητήρα στα σκάφη τα οποία φέρουν εξωλέμβιο κινητήρα γίνεται βάσει μελέτης της γάστρας και των παρεκτροπιδίων αυτής και όχι στο πόσο κοντά ή μακριά από το κινητήρα θα τοποθετηθεί κάτι το οποίο δεν επηρεάζει καθόλου το τι θα δούμε στην οθόνη μας.

5. Στην οθόνη ενός βυθομέτρου δε μπορώ να διακρίνω λεπτομέρειες ή ψάρια, παρά μόνο το ανάγλυφο του βυθού.

Λάθος. Στα σημερινά βυθόμετρα FURUNO τελευταίας τεχνολογίας, μπορούμε να διακρίνουμε ο,τιδήποτε υπάρχει κάτω από το σκάφος μας μέχρι και το στριφτάρι της καθετής μας (προαπαιτούνται σωστές ρυθμίσεις αλλά και εγκατάσταση αισθητήρα).

6. Εάν μαζέψω κουλούρα το καλώδιο το οποίο μου περισσεύει από τον αισθητήρα θα έχω παράσιτα.

Το καλώδιο που μας περίσσεψε μπορούμε άφοβα να το μαζέψουμε κουλούρα, αφού η νέα τεχνολογία καλωδίων της Airmar φέρει γειωμένη θωράκιση για την αποφυγή τέτοιων φαινόμενων.

7. Ο μπρούτζινος αισθητήρας είναι πιο ισχυρός από έναν αντίστοιχο πλαστικό.

Λάθος. Η κατασκευάστρια εταιρεία φροντίζει να παράγει αισθητήρες με ίδια χαρακτηριστικά σε μπρούτζο (καραβάκι) αλλά και με πλαστικό περίβλημα,. Η διάφορα τους είναι μόνο στον τρόπο τοποθέτησης και όχι στην απόδοση τους.

8. Είναι καλύτερα να έχω βυθόμετρο και πλότερ σε ξεχωριστά όργανα γιατί αν μου χαλάσει το ένα θα μου χαλάσει και το άλλο.

Η σημερινή τεχνολογία έχει ελαχιστοποιήσει τις βλάβες που συνέβαιναν πιο παλιά στα ηλεκτρονικά μέσα θαλάσσης. Πλέον λόγω κόστους αλλά και ιδιαιτεροτήτων, συμφέρει περισσότερο να αγοράζουμε σε μία συσκευή Βυθόμετρο και GPS μαζί. Άλλωστε σε ενδεχόμενο σπάνιο πρόβλημα, η κατασκευάστρια εταιρεία FURUNO μας καλύπτει για δυο χρόνια.

9. Πρέπει να τυλίγω με κάποιο καπάκι ή σακουλάκι τα βύσματα για να τα προφυλάξω από την υγρασία.

Λάθος. Τυλίγοντας τα βύσματα με κάποιο καπάκι ή σακουλάκι θα επιτύχουμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουμε, αφού ο αέρας που θα κλειστεί μέσα, θα υγροποιηθεί λόγω θερμοκρασίας και το βύσμα θα πάθει ηλεκτρόλυση μόλις έρθει σε επαφή με το ρεύμα και θα αχρηστευθεί.

10. Βάφοντας τον αισθητήρα μου με μοράβια δεν κολλά στριδώνα και δεν έχω κάποιο άλλο πρόβλημα.

Λάθος. Μια τέτοια ενέργεια θα είχε άμεσα αντίκτυπο στο τι θα δούμε στην οθόνη μας. Η μοράβια περιέχει ποσότητα χαλκού, γεγονός που θα επηρεάσει τη λήψη του αισθητήρα μας.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ