Please Wait a Moment
X

Ανιχνεύοντας το βυθό

Είναι πολύ ωραίο να αγαπάς τη δουλειά που κάνεις γιατί ποτέ δε νιώθεις ότι δουλεύεις. Είναι ωραίο όταν έρχεται η ώρα της ηθικής ανταμοιβής, η ώρα δηλαδή που ο φίλος ψαράς που σε έχει εμπιστευτεί αρχίζει και βλέπει τα χρήματα του να πιάνουν τόπο και να δικαιώνεται για την επιλογή του. Όλα όσα του περιέγραφες την πρώτη μέρα που σε πήρε τηλέφωνο, τώρα πια έχοντας μάθει το σωστό χειρισμό του οργάνου, γνωρίζει πως θα κάνει ανίχνευση στο βυθό όταν ψάχνει τα μεγάλα αρπακτικά, τις συναγρίδες και τα μαγιάτικα. Γνωρίζει να ρυθμίζει το όργανο όταν ψάχνει για πατωμένα μαύρα ψάρια αλλά και με μαεστρία ανακαλύπτει τα κοπάδια των καλαμαριών.

Πρόκειται όντως για μια ηθική ανταμοιβή να βλέπεις έναν άνθρωπο που μέχρι χθες έπιανε μόνο γόπες, σήμερα να μπορεί να παλεύει με μεγάλα θηράματα και να γεμίζει το ψυγείο του και σε αυτό το αποτέλεσμα να έχει φτάσει ακολουθώντας τις συμβουλές σου και δουλεύοντας σωστά το βυθόμετρό του.

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι ότι αγοράζουμε ένα βυθόμετρο για να βρούμε τα ψάρια και όχι για να εντοπίσουμε τις ιδανικές συνθήκες και το βυθό που θα μπορούσαν να κινούνται τα ψάρια. Αυτός είναι ένας σωστός χειρισμός βυθομέτρου, το αν θα εντοπίσουμε και ψάρια είναι περισσότερο τύχη παρά ικανότητα αφού αυτά θα έχουν μπει στον κώνο του σήματος μας.

Εικόνα 1

Κάθε βυθόμετρο εκπέμπει ηχητικό σήμα το οποίο διαχέεται στο βυθό κωνικά. Φανταστείτε ένα ανάποδο χωνί του οποίου το σήμα θα προσκρούσει στο πυθμένα και στους στόχους, θα επιστρέψει πίσω και από ηχητικό θα μετατραπεί σε ηλεκτρικό και στην συνέχεια σε οπτική πληροφορία που φτάνει στην οθόνη μας.

Πόσο μεγάλη περιοχή καλύπτει ο κώνος μας? Αυτό εξαρτάται από δυο κύριους παράγοντες, από τις μοίρες γωνίας σήματος του αισθητήρα οι οποίες δεν αλλάζουν και είναι προκαθορισμένες από τον κατασκευαστή και από το βάθος που επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε.

Για παράδειγμα, αν έχω έναν αισθητήρα που εκπέμπει στα 200Κhz στις 11 μοίρες, όπως είναι ο P66 της Airmar, στα 40 μέτρα θα βλέπουμε ο,τιδήποτε κινείται σε μια ακτίνα 4 μέτρων περίπου γύρω από τον αισθητήρα, δηλαδή σε διάμετρο 8 μέτρων, ενώ αν ανιχνεύουμε σε ένα βάθος 80 μέτρων θα έχουμε ακτίνα 8 μέτρων περίπου και διάμετρο 16 μέτρα.

Οι παραπάνω μετρήσεις φυσικά ενδέχεται να έχουν μια μικρή απόκλιση δεδομένου ότι το θαλασσινό νερό έχει την ιδιότητα να απορροφά τις συχνότητες και να τις «σβήνει». Άρα φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν σε έναν τεράστιο πάγκο που κινούνται ψάρια διασκορπισμένα να τα «κεντράρετε» μέσα στο κώνο σας για να αποτυπωθούν στην οθόνη, ακόμα και αν ξέρατε τη θέση τους.

Επομένως σε αυτό που πρώτα πρέπει να δίνουμε σημασία είναι οι συνθήκες που επικρατούν στον τόπο εκείνη την στιγμή, όπως κίνηση και θέση ψιλού, ρεύματα κ.τλ. καθώς επίσης και τα υλικά που διαμορφώνουν το βυθό, όπως πέτρα, λάσπη κ.λπ. Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, θα επιμείνουμε στην ανίχνευση ακόμα και αν δεν έχουμε εντοπίσει τα ίδια τα ψάρια, έξαλλου κάτι που θα έχετε παρατηρήσει πολλοί φίλοι είναι τα ψάρια να εμφανίζονται σε μια οθόνη βυθομέτρου αφού έχουμε ρίξει το πλάνο μας και έχει χτυπήσει στον πυθμένα, κάτι που φέρνει συνήθως κοντά τους θηρευτές της περιοχής άμεσα.

Τέλος, το να ξέρουμε στα πόσα μέτρα βάθος ανιχνεύουμε αλλά και την κάλυψη του κώνου που έχουμε εκείνη τη στιγμή, είναι ένα από τα βασικά όπλα στη φαρέτρα μας, αφού έτσι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο για το τι συμβαίνει στο βυθό αλλά και το πού ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με το σκάφος μας.

Μπορούμε να βρούμε τις μοίρες του αισθητήρα μας στο manual του κατασκευαστή ή στο διαδίκτυο.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ