Όλοι εμείς που ανήκουμε στην οικογένεια της FURUNO, κάθε εποχή που αναμένουμε να βγει στην αγορά ένα νέο μηχάνημα αγωνιούμε και αυτό γιατί πίσω από κάθε νέα συσκευή κρύβονται ατελείωτες ώρες στη θάλασσα, ώρες συζήτησης μέσα στην ομάδα, εκατοντάδες μέρες σε ένα γραφείο με το στυλό στο χέρι, πολλά ξενύχτια στο σπίτι ενώ κοιμάται η οικογένεια. Κάθε νέα συσκευή Furuno απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό από διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο ψαρέματος, με διαφορετικά σκάφη, σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Για όλα τα παραπάνω, αγωνιούμε στο να δούμε αν το μηχάνημα ανταποκρίνεται σε υψηλό βαθμό και στους δικούς μας φίλους πελάτες, εδώ σε αυτή τη μικρή μεριά της Μεσογείου. Όλη η ουσία ενός επιτυχημένου μοντέλου βυθομέτρου είναι η μεταφορά των δικών σας παρατηρήσεων στη ομάδα σχεδιασμού με τελικό στόχο κάθε νέο μηχάνημα να κάνει την ανεύρεση των ψαριών πιο εύκολη από το προηγούμενο.
Αυτή η αγωνία διακρίνει όλη την οικογένεια του τμήματος του Sport Fishing της FURUNO HELLAS δηλαδή αν τα νέα μοντέλα GP1871/1971 θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις του Έλληνα ψαρά.
Η δικαίωση ήρθε κατά την άφιξη στην Ελλάδα του νέου GP με τις πρώτες πωλήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο που φτασμένοι ψαράδες δοκίμασαν τα πρώτα μοντέλα και δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα με τα τηλέφωνα ικανοποίησης και συγχαρητήριων από τους πελάτες μας. H ηθική πληρωμή είναι να βλέπεις ότι το μηχάνημα στο οποίο κι εσύ έχεις βάλει τη δική σου πινελιά γίνεται ανάρπαστο μέρα με τη μέρα και αυτό είναι που πραγματικά μετράει αφού εμείς μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε αποσκοπώντας στις πωλήσεις.
Η καλύτερη διαφήμιση όμως έρχεται από τον ίδιο το χειριστή, τον πελάτη, το φίλο, το μέλος του Club, από αυτόν που έδωσε τα χρήματά του και είδε να πιάνουν τόπο, από αυτόν που βρήκε τεχνική υποστήριξη μετά την αγορά, που διδάχτηκε τη σωστή χρήση της συσκευής αλλά και που του σήκωσαν το τηλέφωνο σε ημέρα αργίας ή γιορτής και λύθηκε άμεσα το πρόβλημα που αντιμετώπισε οπότε δεν πήγε χαμένη η μέρα του.
Πάντα πίστευα ότι ο ακρογωνιαίος λίθος στην εκμάθηση της ανάγνωσης μιας εικόνας βυθομέτρου είναι η ανάλυση της, όχι απλά «αυτό είναι αυτό κι εκείνο είναι εκείνο», αλλά ανάλυση με τεκμηρίωση και επιχειρήματα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο από ειδικευμένους γνώστες του αντικειμένου που γνωρίζουν άριστα τον κόσμο του βυθομέτρου τόσο επάνω στη χρήση του κατά το ψάρεμα όσο και τη γενικότερη λειτουργία της συσκευής στο ηλεκτρονικό μέρος.
Εικόνα 1
Οι εικόνες έχουν τραβηχτεί με διαφορά δευτερολέπτων, είναι από το νέο FURUNO GP1971F με το συμβατικό αισθητήρα της Airmar P66 50/200khz. Η ικανότητα αυτών των βυθομέτρων να αναγνωρίζουν τα υλικά του πυθμένα αλλά και η μέτρηση του μήκους των στόχων θα τα κάνει μοναδικά και θα αποτελέσουν μονόδρομο στην επιλογή ενός ψαρά που θέλει εύκολα να βρίσκει το βυθό που τον ενδιαφέρει αλλά και το μέγεθος των θηραμάτων που στοχεύει.
Όπως επανειλημμένα έχω γράψει, μια εικόνα βυθομέτρου διαβάζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά, αντίθετα με τη διεύθυνση που γράφτηκε, έτσι μπορούμε να βάλουμε το χρόνο (t) και να δούμε τη λογική συστοιχία των γεγονότων. Στα αριστερά αυτό που είδε ο χρήστης είναι ένα μεγάλο κοπάδι σαρδέλα (κίτρινο βελάκι) αφού ο σκούρος όγκος που εμφανίζεται μεταφράζεται σε συμπυκνωμένο κοπάδι ψαριών, κάτι που μαρτυρά θηρευτές στη γύρω περιοχή.
Για έμενα καλός χειριστής ενός βυθομέτρου είναι ο παρατηρητικός. Αυτός θα δει ένα μικρό κενό στην άκρη του κοπαδιού (μωβ βελάκι) που σημαίνει ότι το κοπάδι ξαφνικά «άνοιξε» για λίγο, δηλαδή φοβηθήκαν και απομακρύνθηκαν από το σημείο και αυτό είναι το δεύτερο σημάδι ότι είμαστε κοντά σε τόπο όπου υπάρχουν μεγαλύτερα ψάρια και ενδείκνυται για ψάρεμα.
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ένα από τα πολλά όπλα που παρέχει αυτή η συσκευή είναι το BDS, η αναγνώριση υλικών πυθμένα. Στη συγκεκριμένη εικόνα έχουμε επιλέξει τη γραφική αναπαράσταση σε ποσοστά, δηλαδή μας χωρίζει το βυθό σε τέσσερα βασικά υλικά, το βούρκο με το γκρι χρώμα (πορτοκαλί βελάκια), την άμμο με το πορτοκαλί χρώμα, το χαλίκι με το κόκκινο και τέλος την πέτρα ή το σίδερο με το σκούρο καφέ (μαύρο βελάκι).
Ο χρήστης αμέσως καταλαβαίνει ότι όπου εμφανίζεται η πιθανότητα της καφέ απόχρωσης υπάρχει κάτι σκληρό (πετρώδης βυθός) ή σίδηρος που μαρτυρά ναυάγιο. Στη συγκριμένη εικόνα ο όγκος που ξεχωρίζει από το βυθό και επισημαίνεται «σκληρός» από το BDS ανήκει σε ναυάγιο γερμανικού καταδρομικού του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.
Γενικά οι βυθισμένες κατασκευές θα προσελκύσουν πλήθος ψαριών και αποτελούν πολύ καλούς ψαρότοπους. Στις άκρες του ναυαγίου με τα μπλε βελάκια διακρίνουμε εμφανείς στόχους που ανήκουν σε μαγιάτικα. Το accufish θα μας δώσει για όλα σχεδόν τα ψάρια μέτρηση από 99 εκατοστά μέχρι και 155 και αυτή είναι μια παράμετρος του οργάνου πολύ ακριβής στη μέτρηση που επιβεβαιώνει το μέγεθος των ψαριών που υπάρχουν κάτω από το σκάφος μας.
Στον πράσινο κύκλο, θα διακρίνουμε μικρόψαρα πάνω από το κουφάρι του ναυαγίου. Μια συχνή ερώτηση πολλών φίλων είναι "κατάφερα να αναγνωρίσω στην οθόνη μου ότι υπάρχει ενδιαφέρων πυθμένας και μεγάλα ψάρια, αλλά ποιά είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξω το δόλωμα μου ώστε να πέσει κοντά τους;".
Εγώ θα απαντούσα με μια ερώτηση: Αν βλέπατε την παραπάνω εικόνα στο βυθόμετρο σας, θα ρίχνατε τη συγκεκριμένη στιγμή το δόλωμά σας; Και αν ναι, σε ποιο ψάρι θα στοχεύατε; Αν ρίχναμε τη δεδομένη στιγμή, ίσως παίρναμε μια σφυρίδα και μάλλον όχι μαγιάτικο και αυτό γιατί όλη η οθόνη ενός βυθομέτρου είναι ιστορικό, δηλαδή έχει καταγραφεί και έχει περάσει.
Αν προσέξετε, στην πάνω μεριά της εικόνας θα δείτε μικρές κόκκινες και άσπρες παύλες οι οποίες αντιστοιχούν σε 30 δευτερόλεπτα η κάθε κόκκινη και άλλα 30 δευτερόλεπτα κάθε άσπρη. Ένα ζευγάρι είναι ένα λεπτό οπότε θα διαπιστώσουμε ότι τα ψάρια που επισημαίνονται 92 εκατοστά τα έχουμε περάσει τρεισήμισι λεπτά πριν και γύρω στο ένα λεπτό τα ψάρια που έχουν κοντά τον αριθμό 125. Στην ουσία έχουμε περάσει μια περιοχή με μεγάλα ψάρια αλλά δεν είμαστε πλέον πάνω από αυτά. Είμαστε πάνω από ένα πατωμένο στόχο που ανήκει σε σφυρίδα και αν προσέξουμε καλά στο A-scope, εμφανίζεται τη συγκεκριμένη στιγμή και είναι το σωστό timing για να φέρουμε το δόλωμα μας κοντά στο ψάρι το οποίο επισημαίνεται με το πράσινο βελάκι.
Προμηθευτείτε το βυθόμετρό σας από την ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ και εκπαιδευτείτε πλήρως πάνω στα μυστικά του, γιατί πάνω από όλα είμαστε ψαράδες και μετά όλα τα άλλα.