Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Navnet3 FAQ

Βυθόμετρα & Χάρτες Furuno Navnet 3 Navnet3 FAQ

Tο νέο NavNet 3 της FURUNO (FAQ's)

HΙαπωνική εταιρεία τεχνολογίας FURUNO κυριαρχεί στις ηλεκτρονικά μέσα θαλάσσης πάνω από μισό αιώνα παράγοντας μηχανήματα για τη ναυτιλία, τη ραδιοεπικοινωνία και την αλιεία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό του παγκοσμίου στόλου της ποντοπόρου ναυτιλίας να εμπιστεύεται την ασφάλεια του στις ηλεκτρονικές συσκευές FURUNO.

Η μεγάλη γκάμα που διαθέτει μπορεί να εξοπλίσει από το πιο μικρό ερασιτεχνικό βαρκάκι μέχρι το μεγαλύτερο πετρελαιοφόρο. Αν και πρωτοπόρα βυθόμετρα παράγονται εδώ και 70 χρόνια, από το 2005 η ομάδα έρευνας και τεχνολογίας της Furuno έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στα μικρότερα σκάφη ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας αλλά και αναψυχής παράγοντας μια σειρά μηχανήματων ανίχνευσης ψαριών και ηλεκτρονικής πλοήγησης με σκοπό να ικανοποιήσει ακόμα και τους οικονομικά ασθενέστερους δίνοντας τους τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μια αξιόπιστη συσκευή στο σκάφος τους.

Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν οι συσκευές GP1871 / GP1971 (βυθόμετρα GPS με δυνατότητα προσθήκης Radar) οι οποίες ανήκουν στην οικονομική σειρά, ενώ αμέσως μετά έρχεται η συσκευή Navnet η οποία στην ουσία είναι μια πολυοθόνη σε 9,12,16 και 19 ίντσες.

Αυτή η συσκευή μπορεί να αξιοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το περιφερειακό μέσο που θα συνδέσουμε, π.χ εάν συνδέσουμε έναν αισθητήρα γίνεται βυθόμετρο, εάν προσθέσουμε τον αναλυτικό ηλεκτρονικό χάρτη γίνεται ένα πολύ αξιόπιστο plotter, εάν συνδέσουμε την μονάδα DFF3D μπορούμε να έχουμε στη οθόνη μας τρισδιάστατη ανίχνευση, ενώ εγκαθιστώντας την κεραία Radar μπορούμε να προσθέσουμε στη συσκευή μας το πλεονέκτημα μιας ασφαλούς πλοήγησης. Πρόκειται δηλαδή για μια συσκευή που μπορούμε να τη διαμορφώσουμε όπως επιθυμούμε. Αυτή τη στιγμή η συσκευή Navnet 3 είναι η πλέον τεχνολογικά εξελιγμένη επιλογή που μπορεί να προσφέρει η Furuno σε σκάφη ερασιτεχνικά & επαγγελματικά, σκάφη αναψυχής και γιοτ, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες τους.

Ναι μπορεί, ανάλογα με το χώρο που έχουμε μπορούμε να επιλέξουμε μια συσκευή που θα χωράει στις διαστάσεις της κοσνόλας μας, αφού υπάρχει μεγάλη γκάμα αρχίζοντας από τις 9 ίντσες. Διατίθεται με δυνατότητα χωνευτής τοποθέτησης στη κονσόλα ή με βάση για εξωτερική τοποθέτηση.

Η Furuno τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει για τις συσκευές της την τεχνολογία χειρισμού μέσω της αφής. Αφουγκραζόμενη ωστόσο τις απαιτήσεις των χρηστών, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των συσκευών απευθύνεται σε ψαράδες που πολλές φορές τα χέρια τους δεν είναι καθαρά με αποτέλεσμα να μένουν ίχνη πάνω στην οθόνη, η Furuno έχει ενσωματώσει στα μοντέλα των 9 και 12 ιντσών που είναι πιο δημοφιλή στους ψαράδες το χειρισμό και με κουμπιά δεξιά της οθόνης.

Ναι, η συσκευή έρχεται με μια σειρά προεγκατεστημένων γλωσσών ώστε να μπορεί να γίνει ο χειρισμός εύκολα σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν εγκατασταθεί. Το έμπειρο προσωπικό της FURUNO HELLAS έχει κάνει άρτια μετάφραση σε κάθε λέξη του μενού έτσι ώστε κάθε έννοια να κατανοείται εύκολα ακόμα και από ένα απλό χρήστη.

To νέο Νavnet3 είναι εξοπλισμένο με την αιχμή της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά στην ανίχνευση ψαριών με πολλαπλές επιλογές αναλόγως των απαιτήσεών μας αλλά και του βαλαντίου μας, σε συμβατική ή Chirp τεχνολογία. Έτσι ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να συνδέσει έναν συμβατικό αισθητήρα 50/200Khz 600W και να χρησιμοποιήσει τις δυο μοναδικές τεχνολογίες της FURUNO, την ανίχνευση υλικών πυθμένα (BDS) και τη μέτρηση μήκους στόχου (Accufish) μέχρι τα 100 μέτρα που είναι ζωτικής σημασίας ειδικά για τους αρχάριους χρήστες. Μπορεί να συνδέσει ένα chirp αισθητήρα μεσαίας ζώνης (πχ TM185M) και να δει ένα μικρό στόχο π.χ φαγκρί ενός κιλού στα 160 μέτρα. Για τους πολύ απαιτητικούς πάμε στην κορυφή συνδέοντας έναν αισθητήρα δυο καναλιών για να έχουν αφενός πολύ λεπτομερή εικόνα στα ρηχά (0-200μ) αλλά να μπορούν να ψαρέψουν και βαθύτερα (200-800μ) με την ίδια κρυστάλλινη ανάλυση. Το νέο Navnet3 διαθέτει ένα σύγχρονο βυθόμετρο, εύκολο στη χρήση, που περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες οι οποίες θα κάνουν το ψάρεμα μας ευκολότερο.

H νέα συσκευή της FURUNO διαθέτει ένα πολύ καλό πλότερ που το χαρακτηρίζει η ταχύτητα εναλλαγής της θέσης του σκάφους, ακόμα και στις μικρότερες ταχύτητες, χάρη στους δυνατούς επεξεργαστές αφού είναι φτιαγμένο και για την αγορά των γιοτ. Αγοράζοντας τον αναλυτικό χάρτη που έρχεται σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικής χαρτογράφησης MAXSEA, μπορούμε να έχουμε μπροστά στην οθόνη μας χαρτογραφημένη κάθε μεριά της Μεσογείου και να μας αποκαλυφθούν με λεπτομέρειες όλες οι ξέρες που θα μπορούσαν να είναι σημεία ψαρευτικού ενδιαφέροντος, όπως τα ναυάγια, αλλά και με ακρίβεια η ακτογραμμή και τα νησιά, γεγονός που αποδεικνύεται σωτήριο ιδιαιτέρως κατά τις νυχτερινές εξορμήσεις (θυμίζουμε πάντα ότι οι ηλεκτρονικοί χάρτες είναι βοηθήματα και δεν πρέπει να στηρίζεται η πλοήγηση 100% μόνο σε αυτούς). Σε κάθε λιμάνι, μικρό ή μεγάλο, υπάρχει πρόσθετη βυθομέτρηση για την περίπτωση που χρειάζεται να πλοηγηθούμε σε αυτό με ασφάλεια. Αυτό που θα εντυπωσιάσει στο πλότερ του νέου Navnet είναι η γρήγορη απόκριση κάνοντας μεγέθυνση (zoom in - zoom out).

Ναι συνδέεται, όπως και η προηγουμένη συσκευή Νavnet 2. Εγκαθιστώντας στο σκάφος τη μονάδα DFF3D και τον αισθητήρα της, μπορούμε να έχουμε στην οθόνη μας, παράλληλα με τις άλλες λειτουργίες και χωρίζοντας την οθόνη σε τρία η τέσσερα μέρη, την τρισδιάστατη απεικόνιση η οποία αποτελεί και το κορυφαίο όπλο ανίχνευσης ψαριών.

Αν και οι δυο συσκευές μοιάζουν στην εξωτερική εμφάνιση αλλά και στο μενού (μετά την τελευταία αναβάθμιση), ουδεμία σχέση έχουν όσον αφορά στην λειτουργία τους αφού τα νέα Navnet είναι εφοδιασμένα με διπλούς σε ισχύ επεξεργαστές ενώ στη συσκευή μπορεί να συνδεθεί κατευθείαν αισθητήρας Chirp (built in chirp) μονού η διπλού καναλιού. Ο χρήστης που έχει δουλέψει την παλαιότερη συσκευή αμέσως θα καταλάβει τη διαφορά στην πρώτη του επαφή με το νέο Navnet3 σε όλα τα επίπεδα.

Οι συσκευές Navnet3 μπορούν να συνδεθούν με το RADAR DRS4DNXT 36 ναυτικών μιλίων που είναι το πιο ιδανικό για μικρά σκάφη και γιοτ, αφού εκτός των άλλων εμπεριέχει και τη λειτουργία target analyzer, δηλαδή εάν ένας στόχος-σκάφος έχει πορεία ξαφνικά προς το δικό μας σκάφος (πορεία σύγκρουσης) αμέσως γίνεται κόκκινος και ξεχωρίζει από όλους τους άλλους πράσινους στόχους. Επιπλέον ο χρήστης μπορεί να οριοθετήσει ζώνες φύλαξης (alarm zone) γύρω από το σκάφος και όποιος στόχος μπει σε αυτές να χτυπάει ηχητική αλλά και οπτική ειδοποίηση. Εγκαθιστώντας στο σύστημα και μια ηλεκτρονική πυξίδα (heading sensor) μπορούμε να έχουμε την απεικόνιση του Radar πάνω στο χάρτη κάτι που μας βεβαιώνει τι είναι ξηρά και τι είναι πλωτό στην οθόνη μας.

Ναι, το νέο πολυμηχάνημα έχει πλήρη συνδεσιμότητα και δε θα αφήσει κανέναν «γκατζετάκια» ανικανοποίητο δεδομένου ότι μια σειρά εφαρμογών του παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης με κινητά και τάμπλετ, με απομακρυσμένη πλοήγηση, ενώ έχει επίσης και τη δυνατότητα να συνδεθεί σε ένα υπάρχον δίκτυο Wi-Fi και να «κατεβάσει» την αναλυτική πρόγνωση καιρού για τις επόμενες ώρες κάτι που μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο κάποιες φορές με τις ξαφνικές αλλαγές και τα έκτακτα δελτία καιρού.

Από την ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ έχετε πλήρη τεχνική υποστήριξη, αυτό σημαίνει ότι αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που «πιάνουν» τα χέρια τους μπορείτε με τις δικές μας οδηγίες που είναι ιδιαιτέρως αναλυτικές να εγκαταστήσετε εσείς το βυθόμετρο και τον αισθητήρα στο σκάφος σας, αλλά και τη σύνδεση της τροφοδοσίας, εάν το σκάφος είναι πιο μεγάλο. Εάν έχετε προμηθευτεί περιφερειακό εξοπλισμό, όπως DFF3D ή RADAR, καλό είναι η εγκατάσταση να γίνει από έμπειρο τεχνικό που θα σας προτείνουμε.

Αν και η FURUNO έχει ένα πλούσιο δίκτυο καταρτισμένων συνεργατών, σε περίπτωση που αποφασίσετε να συνεργαστούμε έχετε πλήρη εκμάθηση του χειρισμού του μηχανήματος και μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, 12 ώρες την ημέρα, 7 ώρες την εβδομάδα. Επίσης λειτουργεί στο Facebook ομάδα υποστήριξης της FURUNO HELLAS που δικαίωμα μέλους έχει κάθε κάτοχος μηχανήματος αγορασμένο από την Ελληνική επικράτεια. Φυσικά υπάρχει και ο αναλυτικότατος οδηγός χρήσης του μηχανήματος που θα λύσει κάθε απορία σας.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ