Please Wait a Moment
X

Οι Ρυθμίσεις του Βυθομέτρου είναι το Α και το Ω

Όπως συνηθίζω να αναφέρω η επιτυχία στο να εντοπίσουμε ψάρια περνά από τέσσερις συνιστάμενες:

  1. Η επιλογή βυθομέτρου με χαρακτηριστικά ικανά να αναδείξουν τους ζητούμενους στόχους.
  2. Η σωστή εγκατάσταση συσκευής και περισσότερο του αισθητήρα που παίζει το ρόλο της κεραίας στο βυθόμετρο, καθώς και η τοποθέτηση του, θα είναι καθοριστικά στο τι θα βλέπουμε στην οθόνη του.
  3. Η παραμετροποίηση του οργάνου, δηλαδή οι ρυθμίσεις του.
  4. Η εκμάθηση της λειτουργίας των βυθομέτρων αλλά και εκμάθηση του συγκεκριμένου μοντέλου, δηλαδή η πλοήγηση στο μενού αλλά και οι καινοτομίες με τις οποίες έχει εφοδιαστεί από τον κατασκευαστή.

Αν και ένα μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων είναι κοινό για όλα τα βυθόμετρα, κάθε μοντέλο απαιτεί την δική του παραμετροποίηση ώστε να μπορεί ο χρηστής να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες στο μέγιστο. Ο κάθε κατασκευαστής κατασκευάζει το βυθόμετρο ώστε να έρχεται στα χέρια μας σαν λευκό χαρτί και αυτό γιατί μπορεί να παραμετροποιηθεί αναλόγως της γεωγραφικής περιοχής του πλανήτη που πουλήθηκε αλλά και ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη.

Κάθε βυθόμετρο επιδέχεται τριών ειδών ρυθμίσεις:

Ρυθμίσεις βάσει του περιβάλλοντος που θα ψαρέψει, όπως γλυκό ή αλμυρό νερό, παγωμένο ή πιο θερμό, με ρεύματα ή χωρίς κ.λπ.

Ρυθμίσεις βάσει του ψαρέματος που επιχειρεί ο χρήστης, τι θέλει να εντοπίσει, αφού διαφορετικά ρυθμίζεται το βυθόμετρο για να εντοπίζει συναγρίδες, διαφορετικά για καλαμάρια, διαφορετικά για σαργούς, διαφορετικά για χρήστη που κάνει συρτή, διαφορετικά για ψαροντούφεκο κ.λπ.

Το βυθόμετρο ρυθμίζεται βάσει του χαρακτήρα του χειριστή, άλλος θεώρει ευδιάκριτο το μπλε φόντο, ενώ άλλος το άσπρο.

Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που όταν ρυθμίζω ένα βυθόμετρο από το τηλέφωνο, η διάρκεια της κλήσης δεν κρατά ποτέ λιγότερο από 30 λεπτά, γιατί ο νέος χρήστης πρέπει, εκτός του να μάθει να κινείται στο μενού το οποίο είναι ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον για αυτόν, να σταματάμε σε κάποιες ρυθμίσεις και να τις εξηγώ με υπομονή.

Ο χρήστης πρέπει να κατανοήσει πότε και γιατί αλλάζουν οι ρυθμίσεις, ώστε ανάλογα με τους στόχους που ανιχνεύει να παραμετροποιεί το βυθόμετρο κι εγώ επιδιώκω οι πελάτες μου να το κατανοούν σωστά αυτό. Άρα οι ρυθμίσεις καταλήγουν να είναι σε μεγάλο βαθμό «προσωπικές» για κάθε χρήστη βυθομέτρου και αυτός είναι λόγος που ποτέ δε στέλνω στους πελάτες μου βυθόμετρα «ρυθμισμένα», αν και επιμένουν.

Δεν υπάρχουν προκαθορισμένες ρυθμίσεις, αν ήταν έτσι θα έβγαζα μια λίστα και θα την χρησιμοποιούσαν όλοι. Α λλιώς δουλεύει ένα βυθόμετρο στα 100 μέτρα στη Χίο και αλλιώς ένα βυθόμετρο στην Λευκάδα. Επιπλέον, πάνω στη ρύθμιση γίνεται και το τέταρτο βήμα που ανέφερα πιο πάνω, δηλαδή η εκμάθηση του χρήστη η οποία δεν τελειώνει μετά το πέρας των ρυθμίσεων, αλλά συνεχίζεται από εμένα με πάγια τεχνική υποστήριξη σε ο,τιδήποτε χρειαστεί ο χειριστής του βυθομέτρου, καθώς είναι σχεδόν απίθανο ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών χρήσης ενός τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματος να απομνημονευτεί σε λίγο χρονικό διάστημα.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι ένα «καλό» βυθόμετρο αλλά μη ρυθμισμένο σωστά ισούται με ένα «κακό» βυθόμετρο. Ο προμηθευτής σας είναι υποχρεωμένος να ξέρει να σας καθοδηγήσει στις ρυθμίσεις εγκατάστασης αλλά και στην εκμάθηση του οργάνου.

Η παραμετροποίηση του οργάνου είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα ώστε τα χρήματά μας να πιάσουν τόπο και να επιτύχουμε αυτό για το οποίο προβήκαμε στην αγορά του οργάνου, να βρούμε τα ψάρια.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ