Please Wait a Moment
X

Καλαμάρια στο βυθόμετρο - Μέρος 1

Στα μέσα του καλοκαιριού και όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο, τα καλαμάρια θα κάνουν την εμφάνιση τους σε ρηχότερες περιοχές στη Μεσόγειο, κάτι που περιμένουμε όλοι εμείς οι ψαράδες. Από το τέλος του Ιουνίου μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα ψαρέψουμε τους μεγάλους θηρευτές, όπως συναγρίδες, ροφούς, μαγιάτικα και άλλα, ενώ τεχνικές όπως το ψαροντούφεκο, τα παραγάδια άλλα και τα vertical ψαρέματα όπως το jigging, Τenya κ.τλ. αυτό το διάστημα έχουν την τιμητική τους.

Μια πολύ διαδομένη και αγαπημένη τεχνική στον ελληνικό χώρο είναι η συρτή με μολύβι φύλακα και ζωντανό δόλωμα. Το κορυφαίο δόλωμα είναι το καλαμάρι που όλοι γνωρίζουμε και αυτό πρέπει να αναζητήσουμε, είτε για το δόλωμά μας είτε για το μεζέ μας, αφού εκτός των άλλων είναι και εκλεκτό έδεσμα.

Παλαιοτέρα το ψάρεμά τους γινόταν κυρίως τις βραδινές ώρες και σε συγκεκριμένα στίγματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φύγαμε με ελάχιστα καλαμάρια ή άπραγοι και απογοητευμένοι γιατί τα καλαμάρια δεν ήταν εκεί. Αυτό συνέβαινε γιατί τα καλαμάρια ακολουθούν τους πληθυσμούς των μικρόψαρων από τα οποία τρέφονται. Σήμερα η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα στο ψάρεμα του καλαμαριού και με τα σύγχρονα βυθόμετρα ο εντοπισμός των κοπαδιών τους είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας από εμάς, αρκεί να έχει γίνει σωστή εγκατάσταση του αισθητήρα και σωστή ρύθμιση του οργάνου.

Όχι μόνο τις νυχτερινές ώρες άλλα και τις πρωινές, μπορούμε να εντοπίσουμε ποια σημεία έχουν καλαμάρια άλλα και να επιλέξουμε πού υπάρχουν κοπάδια με μεγαλύτερα άτομα, ώστε η ψάρια μας να είναι πιο αποδοτική. Τα καλαμάρια, σε ένα ρυθμισμένο βυθόμετρο, εμφανίζονται σαν κάθετες γραμμές η μια κοντά στην άλλη και όλες μαζί θα διαγράφουν στην οθόνη μας σαν μπουλούκια τα όποια είναι κοπάδια από καλαμάρια.

Η εικόνα είναι από το βυθόμετρο GP 1870f της FURUNO και βλέπουμε αριστερά σε μεγέθυνση και δεξιά σε μη μεγεθυμένη εικόνα κοπάδια με καλαμάρια, αριστερά διακρίνονται οι καλαμαρολόγοι που κατεβαίνουν, ενώ λίγο πιο μετά στα δεξιά σηκώνονται με πιασμένο καλαμάρι.

Εικόνα 1

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ