Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Οι ρυθμίσεις του βυθόμετρου

Περί Ρυθμίσεων ο Λόγος

Πολύ λόγος γίνεται και πάντα ήταν το μήλο της έριδος για τους χειριστές βυθομέτρων οι ρυθμίσεις, το setup δηλαδή που αποσκοπεί στην μέγιστη απόδοση της συσκευής όσον αφορά στην απεικόνιση των στόχων στην οθόνη μας. Δυστυχώς όμως μαγικές ρυθμίσεις δεν υπάρχουν, η ρύθμιση είναι ταυτόσημη με τη γνώση της λειτουργίας των ηχοβολιστικών συσκευών.

Όπως συνηθίζω να αναφέρω η επιτυχία στο να εντοπίσουμε ψάρια περνά από τέσσερις συνιστάμενες:

1. Η επιλογή βυθομέτρου με χαρακτηριστικά ικανά να αναδείξουν τους ζητούμενους στόχους.

2. Η σωστή εγκατάσταση συσκευής και περισσότερο του αισθητήρα που παίζει το ρόλο της κεραίας στο βυθόμετρο μας καθώς και η τοποθέτησή του θα είναι καθοριστική στο τι θα βλέπουμε στην οθόνη του βυθομέτρου μας.

3. Η παραμετροποίηση του οργάνου, δηλαδή οι ρυθμίσεις του.

4. Η εκμάθηση της λειτουργίας των βυθομέτρων αλλά και η εκμάθηση του συγκεκριμένου μοντέλου, δηλαδή πλοήγηση στο μενού και στις καινοτομίες που έχουν σχεδιαστεί από τον κατασκευαστή.

Αν και μεγάλο μέρος των ρυθμίσεων είναι κοινά για όλα τα βυθόμετρα, κάθε μοντέλο απαιτεί την δική του παραμετροποίηση για να μπορεί ο χρήστης να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες στο μέγιστο. Ο κάθε κατασκευαστής φτιάχνει το βυθόμετρο και έρχεται στα χέρια μας σαν λευκό χαρτί, έτσι μπορεί να παραμετροποιηθεί ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη που πουλήθηκε αλλά και ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Έτσι, κάθε βυθόμετρο επιδέχεται τριών ειδών ρυθμίσεις:

  1. Ρυθμίσεις βάσει του περιβάλλοντος που θα ψαρέψει, όπως γλυκό ή αλμυρό νερό, παγωμένο ή πιο θερμό με ρεύματα ή χωρίς και άλλα.
  2. Ρυθμίσεις βάσει του ψαρέματος που επιχειεί ο χρήστης, δηλαδή τι θέλει να εντοπίσει, αλλιώς το βυθόμετρο ρυθμίζεται για να εντοπίζει συναγρίδες στα 30 μέτρα και αλλιώς για καλαμάρια στα 70 μέτρα, αλλιώς για έναν που κάνει συρτή και αλλιώς για ένα ψαροτουφεκά και ούτω καθεξής.
  3. Το βυθόμετρο ρυθμίζεται βάσει του χαρακτήρα του χειριστή.

Άλλος θεώρει ευδιάκριτο το μπλε φόντο, άλλος το άσπρο κ.λπ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που όταν ρυθμίζω εγώ ένα βυθόμετρο δια τηλεφώνου δεν διαρκεί ποτέ λιγότερο από 30-50 λεπτά αφού πρέπει αφενός ο νέος χρήστης να μάθει να κινείται στο μενού το οποίο είναι ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον για αυτόν, αφετέρου να σταματάμε σε κάποιες ρυθμίσεις και να τις εξηγώ με υπομονή ώστε ο χρήστης να κατανοεί πότε και γιατί αλλάζουν, ώστε ανάλογα με τους στόχους που ανιχνεύει να παραμετροποιεί το βυθόμετρο και οι πελάτες μου το ξέρουν καλά αυτό.

Όπως εξηγώ παραπάνω οι ρυθμίσεις καταλήγουν να είναι σε μεγάλο μέρος «προσωπικές» για κάθε χρήστη βυθομέτρου και αυτός είναι ένας από του δυο λόγους που ποτέ δε στέλνω στους πελάτες μου βυθόμετρα «ρυθμισμένα» αν και επιμένουν. Πρώτον, δεν υπάρχουν στάνταρντ ρυθμίσεις, αν ήταν έτσι θα έβγαζα μια λίστα και θα την χρησιμοποιούσαν όλοι -αλλιώς δουλεύει ένα βυθόμετρο στα 100 μέτρα στη Χίο και αλλιώς ένα βυθόμετρο στην Λευκάδα- και δεύτερον, πάνω στη ρύθμιση γίνεται και το τέταρτο βήμα που ανέφερα πιο πάνω, η εκμάθηση δηλαδή του χρήστη, η οποία δεν τελειώνει με το πέρας των ρυθμίσεων, αλλά συνεχίζεται από εμένα με πάγια τεχνική υποστήριξη σε ο,τιδήποτε χρειαστεί ο εκάστοτε χειριστής του βυθομέτρου, αφού είναι σχεδόν απίθανο ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών χρήσης ενός τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματος να απομνημονευτεί σε λίγο χρονικό διάστημα. Επίσης υπάρχει κι ένα «πακέτο» ρυθμίσεων εξειδικευμένο το οποίο απαιτεί συζήτηση με κάθε χειριστή και έχει να κάνει με την ειδικευμένη ανίχνευση στόχων.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι ένα «καλό» βυθόμετρο αλλά μη ρυθμισμένο σωστά ισούται με ένα «κακό» βυθόμετρο.

Ο προμηθευτής σας επιβάλλεται να ξέρει να σας καθοδηγήσει στις ρυθμίσεις, στην εγκατάσταση αλλά και στην εκμάθηση του οργάνου. Η παραμετροποίηση του οργάνου είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα ώστε τα χρήματά μας να πιάσουν τόπο και να επιτύχουμε αυτό για το οποίο προβήκαμε στην αγορά του οργάνου, να βρούμε τα ψάρια.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ