To βυθόμετρο / GPS plotter GP-1870F της FURUNO το δουλεύω τα τελευταία 2 χρόνια. Έχω δαπανήσει εκατοντάδες ώρες προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τα μυστικά του πάνω στα δικά μας ψαρέματα και τις τεχνικές, στα ψάρεμα της Μεσόγειου. Να αποστηθίσω κάθε αντήχηση διαφορετική και να την συνδυάσω με τα είδη των ψαριών που ζουν στις θάλασσες μας.
Ακόμα όμως και μετά από τόση εμπειρία το μηχάνημα αυτό συνεχίζει να με εκπλήσσει και να με συναρπάζει με τις δυνατότητες του. Σήμερα στο Ιόνιο επικρατούσε απόλυτη γαλήνη, συνθήκες κατάλληλες για μια εξόρμηση με την τεχνική του slow pitch μιας και μπορείς να κρατηθείς πάνω από το στίγμα αρκετή ώρα. Το στίγμα ήταν από φίλο ο οποίος μου το εμπιστεύτηκε. Ο φίλος κάνει καθετή και παίρνει στο συγκεκριμένο μέρος μεγάλα λυθρίνια και τσαούσηδες. Το κίνητρο να δοκιμάσω σε αυτό το μέρος ήταν η αποκάλυψη ότι συχνά γέρνει πάνω στα αγκίστρια του κομμάτια κοράλλια. Τραγάνα σκέφτηκα και δεν αντιστάθηκα στο πειρασμό να του ζητήσω τις συνταγμένες.
Στην εικόνα 1 θα διακρίνουμε την λασποτραγάνα (πράσινα βελάκια) η οποία φαίνεται πολύ δύσκολα με σκούρο καφέ στο οπτικό βυθόμετρο αλλά με το BDS (πρωτοποριακό σύστημα αποκάλυψης υλικών του βυθού) μπορεί να διακρίνει ακόμη και ο αρχάριος χρήστης τις εναλλαγές που κάνει ο βούρκος (γκρι), με την άμμο (πορτοκαλί), τα σπαρτά χαλίκια (κόκκινο), αλλά και τα σπαρμένα κοράλλια πάνω στις πέτρες (καφέ).
Εικόνα 1
Η διάκριση του βυθού θα προδιαθέσει ακόμα και τον αρχάριο χειριστή για ένα βυθό που κρύβει απρόσμενες εκπλήξεις. Έτσι δοκιμάζουμε να ψαρέψουμε με την τεχνική του Slow.
Θα δείτε μέχρι ποια λεπτομέρεια μπορεί να μας αποκαλύψει ένα καλό βυθόμετρο με τον σωστό αισθητήρα, σωστά εγκατεστημένο και σωστά ρυθμισμένο. Με το γαλάζιο βελάκι (1) θα δούμε τη διαδρομή του πλάνου, καθώς όπως διακρίνετε και εσείς, τα νούμερα μας δίνουν σε εκατοστά το μήκος του πλάνου ο οποίος είναι 13 εκατοστά. Η μικρή απόκλιση, λιγότερο από 5%, οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της κίνησης αλλάζει πάντα η γωνία του ως προς τον αισθητήρα. Πιο πάνω διακρίνετε με το γαλάζιο βελάκι (2) μια αμυδρή γραμμή να ακολουθεί πιστά τον πλάνο και όσο και αν φαίνεται παράξενο αυτή η γραμμή είναι ο κόμπος Albright που ενώνει το παράμαλλο με το νήμα.
Τέλος, στο A-scope, την στιγμή που πάρθηκε το στιγμιότυπο, στο A βλέπουμε τον κόμπο, στο Β τον πλάνο και στο Γ τη μεγάλη συναγρίδα που ξεκόλλησε από το βυθό. Τόσο απλά!!