Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Τι είναι το GPS Plotter

Σίγουρα όλοι μας θα έχουμε ακούσει ψαρευτικές ιστορίες που εξιστορούν θαλασσοδαρμένοι καπετάνιοι σε κάθε γωνία της Ελλάδας. Ιστορίες για απίστευτες ψαριές που έγιναν δίχως τη βοήθεια κανενός ηλεκτρονικού οργάνου, καπετάνιοι που σμίγοντας τα ηλιοκαμμένα φρύδια τους και με βλέμμα αετού μπορούσαν να σε πάρουν στον «πάγκο» κοιτάζοντας τα σημάδια που είχαν βάλει στην στεριά. Δυστυχώς σήμερα οι καιροί έχουν αλλάξει, τα ψάρια λόγω της υπεραλίευσης έχουν λιγοστέψει, ενώ τα μέρη που ακόμα κρατούν ψάρια είναι δυσεύρετα. Η τεχνολογία έρχεται και πάλι να βοηθήσει, ώστε στην απεραντοσύνη της γαλανής, όπου και να είμαστε, να μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή θέση μας αλλά και να την σημαδέψουμε - αποθηκεύσουμε για να μπορούμε εύκολα να την εντοπίσουμε ξανά.

Το GPS (Global Position System) είναι αυτό που θα γίνει ο αχώριστος σύντροφος στην θάλασσα μαζί με το βυθόμετρο μας. Εφαρμόσθηκε αρχικώς και αυτό σε στρατιωτικούς σκοπούς και συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Η εφαρμογή του εξυπηρετεί πολλούς τομείς, όπως τη ναυσιπλοΐα, την αεροπλοΐα, τα σώματα ασφαλείας και γενικότερα όπου αλλού απαιτείται να εντοπιστεί η ακριβής θέση πάνω στην γη. Αυτός είναι και ο λόγος που το GPS έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας.

Oι συσκευές GPS έχουν γίνει πια μικροσκοπικές και χωρούν σε ένα ρολόι χειρός. Για εμάς που ψαρεύουμε κυκλοφορούν είτε ως μικρές συσκευές χειρός, είτε ως συσκευές κονσόλας, αυτόνομες ή ενσωματωμένες μαζί με βυθόμετρο ώστε να εκτελούν ειδικές λειτουργίες. Το GPS είναι ουσιαστικά ένας δέκτης ο οποίος λαμβάνει ηλεκτρομαγνητικά σήματα από δορυφόρους που έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη.

Εφοδιασμένα με ακριβή χρονόμετρα καισίου που διαιρούν το δευτερόλεπτο σε εκατομμυριοστά, μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο που διήνυσε το σήμα από το δορυφόρο μέχρι το δέκτη, αλλά και να υπολογίσουν βάσει της γεωμετρίας, τη θέση τους πάνω στην γη με μεγάλη ακρίβεια.

Η ανάγκη για πλοήγηση μέσω του GPS μας οδήγησε στην εφεύρεση του Plotter, το οποίο είναι ένας εικονικός χάρτης ο οποίος πέραν του στίγματος μπορεί να αποτυπώσει την πορεία μας πάνω σε αυτόν αλλά και κάθε μας κίνηση. Εφαρμόζοντας αυτή τη λειτουργία στο ψάρεμα, έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα του τόπου που ψαρεύουμε σχετικά με την κίνηση του σκάφους μας γύρω από αυτόν. Η τροχιά που αφήνει το σκάφος μας πάνω στο Plotter, μας επιτρέπει να δούμε από ποια σημεία ακριβώς έχουμε περάσει (την πορεία δηλαδή που ακολουθήσαμε) αλλά και ποιον τόπο έχουμε ψαρέψει.

Το GPS δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ηλεκτρονική συσκευή και πρέπει να χρησιμοποιείται ως βοήθημα και μόνο...

Τέλος, το GPS μας παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης όλων των στιγμάτων που αποτελούν τους ψαροτόπους μας. Οι εφαρμογές GPS/Plotter στο σκάφος μας είναι πολλές με κυρίαρχη την ασφάλεια που μας προσφέρει, δεδομένου ότι η ασφαλής και ακριβής πλοήγηση ειδικά σε συνθήκες περιορισμένων δυνατοτήτων έχει αποδειχτεί σωτήρια. Μη ξεχνάμε βέβαια ότι το GPS δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ηλεκτρονική συσκευή και πρέπει να χρησιμοποιείται ως βοήθημα και μόνο.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ