Please Wait a Moment
X

vithometro.gr : Βυθόμετρο & Τεχνικές Ψαρέματος

Καθετή

Η καθετή, ο πιο αγαπημένος και διαδεδομένος τρόπος ψαρέματος από τη βάρκα και όχι μόνο, λόγω του ότι δεν χρειαζόμαστε εξειδικευμένο εξοπλισμό αλλά ούτε και ιδιαίτερες γνώσεις, έχει κάνει αυτήν την τεχνική ψαρέματος να εξαπλωθεί από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα.
Εδώ το βυθόμετρο θα μας βοηθήσει να βρούμε τόπους γεμάτους ζωή και να αποφύγουμε μέρη που δεν έχουν ψάρια, ανάλογα με τα θηράματα που έχουμε επιλέξει. Δηλαδή εάν απευθυνόμαστε σε λυθρίνια θα ψάξουμε λακκώματα και μικρές οάσεις με κοράλλια σε λασπώδης περιοχές, εάν θέλουμε φαγκριά θα ανιχνεύσουμε με το βυθόμετρο λασποτραγάνα, ενώ τους σαργούς και αλλά πετρόψαρα θα τα βρούμε σε πετρώδεις πάγκους.
Επίσης θα εντοπίσουμε με ευκολία τα κοπάδια από τα αφρόψαρα, όπως γόπες, κολιούς, σαφρίδια και αλλά. Με σωστή εκμάθηση και λίγη εμπειρία είναι δυνατόν να αναγνωρίζονται τα ψάρια που έχει ο κάθε τόπος πριν ακόμα ρίξουμε την καθετή μας.

Οι γραμμές που φαίνονται διαγώνια είναι οι αρματωσιές από τις καθετές που κατεβαίνουν και ανεβαίνουν, κάτω οι καφέ στόχοι είναι τα ψάρια τα οποία είναι σαργοί και τα νούμερα με κόκκινο δηλώνουν το μέγεθος τους σε cm.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε το άκρον άωτον της τεχνολογίας FURUNO σε συνδυασμό με τη σωστή εγκατάσταση και προπαντός την επιλογή των σωστών ρυθμίσεων. Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, στον κόκκινο κύκλο που δείχνει το βέλος διακρίνεται στα 54 μέτρα βάθος με πράσινο και κίτρινο χρώμα το στριφτάρι που βάζουμε στην αρχή της αρματωσιάς μας. Άρα για να μπορούμε να δούμε αυτόν το στόχο ο οποίος είναι μηδαμινός, μπορείτε να καταλάβετε πόσο εμφανή θα είναι τα ψάρια που θα ανιχνεύσουμε όσο μικρά και αν είναι.


Συρτή Βυθού

Η τεχνική της συρτής επιβάλλει ένα αξιόπιστο βυθόμετρο αλλά συνάμα και GPS/Plotter. Εάν κάνουμε την τεχνική της συρτής αφρού για τόνους, παλαμίδες, κυνηγούς κ.τλ. το βυθόμετρο θα μας βοηθήσει πρωτίστως να ανιχνεύσουμε τον τόπο που κινούνται τα κοπάδια αλλά και το βάθος που κινούνται, ώστε να προσαρμόσουμε τα μολύβια με επακόλουθο το δόλωμά μας να περνά δίπλα από το κοπάδι.
Στην τεχνική της συρτής με μολύβι φύλακα το βυθόμετρό μας θα μας πληροφορήσει για τις συγκεντρώσεις των θηραμάτων πάνω στον πάγκο, σε ποιο σημείο δηλαδή είναι τα ψάρια, συναγρίδες ή μαγιάτικα, ενώ την ώρα που σέρνουμε το δόλωμά μας, θα παίρνουμε πληροφορίες για τις υψομετρικές ανωμαλίες του πυθμένα ώστε να αποφύγουμε τα σκαλώματα. Με λίγη εμπειρία κι αν δεν στρίψουμε συνήθως τα θηράματα που εμφανίζονται στην οθόνη μας όταν ψαρεύουμε, τότε με αυτήν την τεχνική κατά ένα μεγάλο ποσοστό μετά από λίγη ώρα τα ψάρια θα βρίσκονται στο ψυγείο μας.

Ανίχνευση κοπαδιού από μεγάλες συναγρίδες στα 63 μέτρα.

Μεγάλα φαγκριά στα 115 μέτρα.

Ανίχνευση κοπαδιού με μαγιάτικα δίπλα από μία πέτρα.


Vertical Jigging - Ζόκα - Τένυα

Δε νοείται να ψαρέψουμε με τις παραπάνω τεχνικές εάν δεν είμαστε εφοδιασμένοι με ένα αξιόπιστο βυθόμετρο. Μόνο από καθαρή τύχη θα μπορούσαμε να πάρουμε ψάρια. Αυτό που μας ενδιαφέρει συγκεκριμένα είναι να έχει γρήγορο παλμό και να ξέρουμε να δουλεύουμε την λειτουργία του A-Scope. Στις συγκεκριμένες τεχνικές το βυθόμετρο ενσωματώνεται με τα αισθητήρια του ψαρά αφού το βλέμμα μας είναι πάντα στραμμένο στον παλμό. Την ώρα που εντοπίζεται το θήραμα, άμεσα κατεβάζουμε το δόλωμα μας και η όλη σκηνή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας σαν game boy. Πραγματικά ό,τι συμβαίνει μέσα στον κώνο μας σε πραγματικό χρόνο θα διαγράφεται και στην οθόνη μας, οι κινήσεις του ψαριού, η επίθεση, αλλά και το ανέβασμα μέχρι τη βάρκα. Οι σωστές ρυθμίσεις και η σωστή τοποθέτηση θα μας δώσουν με ευκρίνια και τους μικρότερους στόχους όπως τα 80γρ. Tai Rubber όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

Μεγάλο κοπάδι συναγρίδες με το μπλε βελάκι και ο πλάνος του Jigging με το κόκκινο βελάκι.


Παραγάδια

Παραγάδι, μια παραδοσιακή τεχνική ψαρέματος που ποτέ δε θα σε αφήσει άψαρο αρκεί να έχεις λίγες γνώσεις για τον τύπο δολώματος στα ψάρια που στοχεύεις, τις καιρικές συνθήκες και τον τόπο.
Εδώ έρχεται το όργανο που λέγεται βυθόμετρο και σε συνδυασμό με το GPS/PLOTTER θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε το μέρος που θα καλάρουμε αναλόγως με το τι ψάρια αναζητάμε. Εάν στοχεύουμε τσιπούρες, θα αναζητήσουμε τα άσπρα-μαύρα, όπως συνηθίζεται να λέγεται από τους παραγαδιάρηδες, δηλαδή τις ποσειδωνίες που κάνουν μικρά ξέφωτα με άσπρο χαλίκι η άμμο. Εάν στοχεύουμε σαργούς, θα αναζητήσουμε τις πέτρες ανάμεσα στις ποσειδωνίες κ.τλ.
Θα προσημειώσουμε με στίγματα το βυθό που μας ενδιαφέρει και μετά θα καλάρουμε το παραγάδι μας ακολουθώντας το GPS/Plotter.

Ψάχνοντας για το πού θα καλάρουμε το παραγάδι μας θα μπορέσουμε εύκολα να ανακαλύψουμε που καραδοκεί το μεγάλο κοπάδι των σαργών.


Ψαροντούφεκο

Παλαιότερα συνήθιζα να λέω ότι στον ψαροντουφεκά δεν χρειάζεται εξειδικευμένο βυθόμετρο παρά μόνο μια συσκευή απλή που να δείχνει τα μέτρα, ώστε να ξέρει ο εκάστοτε κυνηγός αν στο μέρος που είναι μπορεί να ψαρέψει στα συγκεκριμένα μέτρα ή χρειάζεται να αναζητήσει κάτι ρηχότερα. Ήρθε όμως η σημερινή τεχνολογία να με διαψεύσει καθώς τα πράγματα στο βυθόμετρο του ψαροντουφεκά σήμερα είναι τελείως διαφορετικά. Η σωστή τοποθέτηση του αισθητήρα σε συνάρτηση με την ψηφιακή τεχνολογία των σημερινών βυθομέτρων θα μας επιτρέψει να σημειώσουμε πάγκους στους οποίους «βουτάμε» ακόμα και με υψηλές ταχύτητες π.χ. 25-30 Mph.

Να επισημάνω ότι αυτά τα κομμάτια υπάρχει η δυνατότητα να σημειωθούν στο plotter χωρίς το σκάφος να σταματήσει, με το πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης η λειτουργία BDS της FURUNO θα μας επιτρέψει να έχουμε άποψη για το βυθό που θα ψαρέψουμε αναφορικά με τη σύστασή του, αν έχει άμμο, πέτρα, λάσπη, μονόπετρα, πριν ακόμα βουτήξουμε. Έτσι γλιτώνουμε πολύτιμο χρόνο συγκριτικά με το να πέφταμε σε μια άγνωστη περιοχή που ο βυθός δε θα μας ενδιέφερε.

Μπορούμε πανεύκολα να ανακαλύπτουμε τα κοπάδια με τις παπαδιές ή τα άλλα μικρόψαρα που αποτελούν το γεύμα των μεγάλων θηρευτών οι οποίοι συνήθως ενεδρεύουν κοντά σε αυτά. Τα ψάρια που ανιχνεύονται με το σύστημα ACCU fish θα εμφανιστούν στην οθόνη μας με το μέγεθος τους σε εκατοστά ακόμα και αν είναι «πατωμένα», δηλαδή αόρατα στην οθόνη.

Το θέμα εδώ όμως είναι ότι τα ψάρια, ειδικά τα πετρόψαρα, όπως στείρες, ροφοί, σφυρίδες κ.τλ. ακούγοντας το θόρυβο της μηχανής θα μετακινηθούν σε θαλάμι ή θα φύγουν μακριά. Μόνο στη ζώνη κάτω των 25 μέτρων τα ψάρια νιώθουν την ασφάλεια του βάθους και τότε θα εμφανιστούν και στην οθόνη του βυθομέτρου μας. Η εξοικείωση αλλά και η σωστή παραμετροποίηση του οργάνου για ανίχνευση σε ρηχά νερά θα μας επιτρέψει να αναγνωρίζουμε ακόμη και μικρούς στόχους με μεγάλη ευκολία π.χ. σαργούς.

Ένα μικρό διάλειμμα στο σκάφος για ξεκούραση αλλά με τα μάτια στραμμένα στην οθόνη όπου και αποκαλύφθηκε το μεγάλο κοπάδι από τα μαγιάτικα που περνούσαν από κάτω.


Βαθειά Καθετή

Με τον όρο βαθιά καθετή εννοούμε την τεχνική ψαρέματος σε νερά βαθύτερα από τα 200 μέτρα. Η αποδοτικότητα αυτής της τεχνικής την καθιστά πολύ δημοφιλή σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Όπως και στις άλλες τεχνικές χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο βυθόμετρο με την μόνη διαφορά ότι εδώ θα πρέπει η συσκευή να μπορεί να παράγει σήμα τουλάχιστον 1KW (1000W), ενώ θα χρειαστούμε επίσης κι έναν αισθητήρα με παραπλήσια ισχύ.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αφού μεγαλώνει το βάθος μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις σε ισχύ ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους στόχους που μας ενδιαφέρουν. Με το βυθόμετρο θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε βαθιές χαράδρες, απότομα σηκώματα και γενικά τόπους όπου υπάρχει ζωή.

Τα ψάρια που απευθυνόμαστε είναι κατά πλειοψηφία μπαλάδες, γουρλομάτηδες, μουσμούλια αλλά και σκορπιοί, βλάχοι κ.λπ. Κάνοντας μια καλή ανάγνωση της οθόνης του βυθομέτρου μας θα μπορέσουμε εύκολα να εντοπίσουμε τα κοπάδια των ψαριών αλλά και να διακρίνουμε ένα κοπάδι με μεγάλα ψάρια από ένα άλλο με μικρά. Οι βλάχοι λόγω του όγκου τους είναι ευδιάκριτοι στις οθόνες του βυθομέτρου, αυτό όμως προαπαιτεί εμπειρία και καλή γνώση της λειτουργιάς του.

Ο εντοπισμός μπαλάδων στα 524 μέτρα με αυτό το βυθόμετρο είναι παιχνίδι.

Με μια σωστή ρύθμιση και τοποθέτηση αισθητήρα θα μπορέσουμε να δούμε την αρματωσιά μας να κατεβαίνει ακόμα και τα 350 μέτρα (βασική προϋπόθεση οι καλές καιρικές συνθήκες).

Κοπάδι Μπαλάδες στα 338 μέτρα, στη μεγέθυνση τα ψάρια διακρίνονται πεντακάθαρα κάτι που δεν είναι εφικτό στη δεξιά μεριά της οθόνης λόγω βάθους.


Ψάρεμα Καλαμαριών

Ως επί το πλείστον, ιδιαιτέρως τους φθινοπωρινούς μήνες μέχρι και τα τέλη του χειμώνα, το ψάρεμα του καλαμαριού είναι αυτό που θα κερδίσει πολλούς φίλους, είτε για δόλωμα είτε για το μεζέ μας.

Το καλαμάρι είναι ένα περιζήτητο θήραμα. Παραμετροποιώντας το βυθόμετρό μας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε την καλύτερη εικόνα στην οθόνη, τα καλαμάρια θα εμφανιστούν σαν συνεχόμενες κάθετες γραμμές αφού η υφή αλλά και η έλλειψη νηκτικής κύστης τα κάνει σχεδόν αόρατα σε σύγκριση με τα ψάρια. Η λειτουργία του ACCUFISH θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε ανάμεσα στα κοπάδια τα μεγαλύτερα καλαμάρια διότι μπορεί να μετρήσει τα εκατοστά του μήκους τους.

Κοπάδι μπαλάδες στα 338 μέτρα, στη μεγέθυνση τα ψάρια διακρίνονται πεντακάθαρα κάτι που δεν είναι εφικτό στην δεξιά μεριά της οθόνης λόγω βάθους

Κοπάδι μπαλάδες στα 338 μέτρα, στη μεγέθυνση τα ψάρια διακρίνονται πεντακάθαρα κάτι που δεν είναι εφικτό στην δεξιά μεριά της οθόνης λόγω βάθους


Συρτή για Τονοειδή

Μια άλλη τεχνική ψαρέματος που έχει κερδίσει πολλούς φανατικούς οπαδούς στον ελληνικό χώρο είναι η συρτή για τονοειδή, χρησιμοποιώντας πλαστικά ομοιώματα ψαριών για δόλωμα ή λούρες (ψαράκια με φτερά ή κορδέλες).

Εάν ξέρουμε περίπου την περιοχή που κινούνται οι τόνοι μπορούμε με το βυθόμετρο να εντοπίσουμε ακριβώς την παρουσία τους και να τους ψαρέψουμε. Προσοχή, αυτά τα ψάρια είναι πολύ δυνατά και απαιτούν ειδικευμένη γνώση αλλά και εξοπλισμό.


Ναυάγια

Όπως οι βυθοί σε όλο το κόσμο είναι σπαρμένοι από ναυάγια, έτσι και στον ελληνικό χώρο υπάρχουν αμέτρητα ναυάγια ανά του αιώνες, από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και πρόσφατα. Αυτά οφείλονται είτε σε θαλασσοταραχές είτε σε πολεμικές ενέργειες, όπως τα ναυάγια του Α' και Β' Παγκοσμίου πολέμου.
Τα κουφάρια αυτά είναι οάσεις ψαριών αφού η φύση τα κάνει «τεχνητούς υφάλους»  που σφύζουν από ζωή και μικρόψαρα. Εκεί θα βρουν τροφή και οι μεγάλοι θηρευτές, όπως μαγιάτικα, συναγρίδες, φαγκριά, τόνοι κ.τλ.
Με το βυθόμετρο μας θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε την περιοχή για ανεύρεση ναυαγίων καθώς είναι εμφανείς οι στόχοι. Λόγω της σκληρότητας στα σιδερένια κουφάρια, το BDS (Αναγνώριση Είδους Πυθμένα) θα μας δείξει πέτρα, ενώ το ACCUFISH θα μας πληροφορήσει με ακρίβεια για το μέγεθος των στόχων μετρώντας το μήκος τους και εμφανίζοντάς το με αριθμούς στην οθόνη μας.


ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ