Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Τι είναι το βυθόμετρο

Από τα πολύ παλιά χρόνια ο άνθρωπος μαγευόταν από τη θάλασσα και από ό,τι κρύβεται μέσα σε αυτήν, ειδικά όσοι ασχολήθηκαν με την τέχνη του ψαρέματος, πρωτίστως για επιβίωση και ακολούθως ως απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο τους. Η πρόοδος της τεχνολογίας συνέβαλε στην αποκάλυψη αυτού του μαγικού κόσμου με μεγάλες λεπτομέρειες. Όπως οι περισσότερες εφευρέσεις έτσι και το βυθόμετρο χρησιμοποιήθηκε αρχικώς για στρατιωτικούς σκοπούς στην ανεύρεση των εχθρικών υποβρυχίων κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Αργότερα, η χρήση του βυθομέτρου πέρασε στην επαγγελματική αλιεία και μετέπειτα στην ερασιτεχνική. Tα πρώτα βυθόμετρα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανίχνευση θηραμάτων ήταν ογκώδεις ηλεκτρονικές συσκευές που στην αρχή σχημάτιζαν ό,τι «έβλεπαν» σε έναν κύκλο σαν ρολόι, μετά σε χαρτί και μεταγενέστερα σε οθόνες, ενώ σήμερα μας αποδίδουν βυθό και ψάρια σε οθόνες υψηλής ευκρίνειας με τη συσκευή να έχει πολύ μικρές διαστάσεις. Αν κι έχουν αλλάξει πολλά από τότε, η αρχή λειτουργίας παραμένει η ίδια. Ένας μορφοτροπέας (αισθητήρας) εκπέμπει έναν ηχητικό παλμό, ο οποίος ανακλάται στον πυθμένα της θάλασσας και στους στόχους (τα ψάρια) επιστρέφοντας στο σημείο από το οποίο εκπέμφθηκε και θα μετατραπεί σε οπτική πληροφορία στην οθόνη μας.

Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο όρος «βυθόμετρο», ένας όρος που εμένα προσωπικά δε με βρίσκει σύμφωνο. Με τον όρο βυθόμετρο θα μπορούσαμε να ονομάσουμε μια συσκευή η οποία θα μετρούσε μόνο τα μέτρα του βυθού (βυθό-μετρώ), σε αντίθεση με τις σημερινές συσκευές Fish finder (ανιχνευτές ψαριών) που μπορούν να ανιχνεύσουν και να μας αποδώσουν σαν οπτική πληροφορία εξαιρετικές λεπτομέρειες.

Οι σημερινές δυνατότητες των συσκευών θα φάνταζαν μικρά «θαύματα» σε χρήστες παλαιοτέρων δεκαετιών αφού τα σημερινά fish finder τελευταίας τεχνολογίας μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια το μέγεθος του ψαριού που ανιχνεύθηκε, αλλά και να μας ενημερώσουν (χωρίς να χρειάζεται εμείς να μπούμε στη διαδικασία αποκρυπτογράφησης) για το είδος του βυθού που βρίσκεται κάτω από εμάς, π.χ αν πρόκειται για λάσπη, πέτρα, άμμο ή βούρκο.

Η αλόγιστη και παράλογη χρήση του βυθομέτρου θα μπορούσε να κάνει ανυπολόγιστη ζημιά στη θαλάσσια πανίδα του τόπου μας.

Θα πρέπει όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε αυτά τα όργανα τελευταίας τεχνολογίας να αναλογιστούμε ότι κατέχουμε ένα δυνατό όπλο στα χέρια μας που η αλόγιστη και παράλογη χρήση του θα μπορούσε να κάνει ανυπολόγιστη ζημιά στη θαλάσσια πανίδα του τόπου μας. Προσέχουμε λοιπόν για να έχουμε, ψαρεύουμε με σύνεση ώστε να δώσουμε και στα παιδιά μας την ευκαιρία να ζήσουν τη χαρά του ψαρέματος που ζούμε εμείς σήμερα.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ