Please Wait a Moment
X

Vithometro.gr : Γιατί Furuno

Δυστυχώς ή ευτυχώς το ψάρεμα πια είναι συνυφασμένο με την τεχνολογία. Λόγω της υπεραλιείας, οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν μειωθεί σημαντικά και ο σημερινός ψαράς καλείται να βρει πρώτα τα ψάρια και μετά να τα ψαρέψει. Καλώς ή κακώς, ψαράδες του αύριο θα αναδειχτούν αυτοί που δέχονται την νέα τεχνολογία και τα όργανα που χρησιμοποιούν έχουν γίνει πλέον η  προέκτασή τους.

Ήρθε η στιγμή να ανανεώσεις τον παλιό σου ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή να αγοράσεις ένα βυθόμετρο για το καινούργιο βαρκάκι σου που με κόπο απόκτησες και βρίσκεσαι μπροστά στο δίλημμα που όλοι οι ψαράδες έχουν βρεθεί: Ποιο βυθόμετρο να επιλέξω ώστε τα χρήματα μου να πιάσουν τόπο; Εδω και λιγο καιρο έκαναν την εμφάνιση τους στον ελληνικό χώρο η καινούργια γενιά βυθομέτρων της FURUNO που απευθύνεται ευρέως τόσο στον ερασιτεχνικό όσο και στον επαγγελματικό χώρο, τα νέα μοντέλα είναι τα GP871f στις 7 ίντσες και GP1971f στις 9 ίντσες τα οποία είναι combo συσκευές, δηλαδή fishfinder και gps plotter μαζί στο ίδιο μηχάνημα. Είναι οι απογονοι των συσκευών της προηγουμενης γεννιας GP-1670F και GP1870F τα οποία είναι καλα και χιλαιδες ψαραδες ανα την Ελλαδα εμαθαν ψαρεμα με τη χρηγση αυτων των συσκευων. Τα βυθόμετρα/πλότερ της νέας σειράς GP είναι εξοπλισμένα με λειτουργίες προηγμένης ιαπωνικής τεχνολογίας οι οποίες θα κάνουν τη διαφορά στην επιλογή σας. Αυτές είναι:

1. Το BDS (Bottom Discrimination Sounder), η αναγνώριση υλικών πυθμένα

Κάτι που παλαιοτέρα θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα η FURUNO το κάνει πραγματικότητα, το όνειρο κάθε ψαρά είναι να μπορέσει να "δει" τη σύσταση του βυθού δηλαδή πού είναι άμμος, πού πέτρα, μονόπετρα ή βούρκος. Η επαναστατική λειτουργία της αναγνώρισης πυθμένα (BDS) μας το προσφέρει αυτό μέσω ενός γραφήματος στο κάτω μέρος της οθόνης. Το βυθόμετρο διαχωρίζοντας και ταξινομώντας τις επιστροφές του πυθμένα, όπως φαίνεται στην εικόνα 1a & εικόνα 1b, θα τις αποδώσει σε τέσσερις βασικές κατηγορίες/σκληρότητες:

1. Πέτρα

2. Χαλίκι (Τραγάνα)

3. Άμμος

4. Λάσπη

Εικόνα 1a

Εικόνα 1b

Στο κάτω μέρος της οθόνης παράλληλα με το πυθμένα προχωρά και μια μπάρα που ανάλογα με το γράφημα δηλώνει την σύσταση του βυθού. Παρατηρήστε στην εικόνα 2 ότι ενώ ο βυθός είναι επίπεδος και δίχως αυτήν την λειτουργία θα λέγαμε ότι είναι ασήμαντος ως προς το ενδιαφέρον για ψάρεμα, με το BDS βλέπουμε αμέσως την εναλλαγή από βούρκο σε πέτρα και άμμο που σημαίνει ότι στο βουρκώδη βυθό υπάρχουν καλυμμένα μονόπετρα, μια σύσταση βυθού που λατρεύουν πολλά είδη ψαριών, όπως ροφοί, σφυρίδες και άλλα. Δίχως αυτήν την τεχνολογία θα έμεναν κρυμμένα από τα μάτια μας, ενώ χάρη σε αυτήν θα ανατραπούν τα δεδομένα που είχαμε μέχρι τώρα για την σύσταση των βυθών που χρόνια ψαρεύουμε.

Εικόνα 2

2. Το Accufish είναι η δεύτερη σε σειρά επαναστατική λειτουργία που θα καθηλώσει τους φίλους ψαράδες που θα αποφασίσουν να εξοπλιστούν με ένα βυθόμετρο FURUNO.

Με έναν αλγόριθμο και βάσει του κώνου σήματος, το βυθόμετρο θα αναγνωρίσει το μήκος του στόχου που κινείται κάτω από το σκάφος, έτσι ανιχνεύοντας στην οθόνη θα εμφανιστούν οι στόχοι και δίπλα τους το νούμερο που υποδηλώνει το μήκος τους.

Το όργανο δε θα εμφανίσει το μήκος αν δεν είναι «σίγουρο» αφού ο κάθε στόχος περνά από μια πολύπλοκη διαδικασία του λογισμικού ώστε να αποφευχθεί πιθανό λάθος μέτρημα.

Aυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές εάν η παραμονή του στόχου μέσα στο κώνο σήματος δεν είναι επαρκής, δεν εμφανίζεται και το μήκος του. Στην ουσία εμείς σαν ψαράδες δε θέλουμε πραγματικά να δούμε η συναγρίδα που πιάσαμε και μετρήσαμε εάν συμπίπτει στο χιλιοστό με την ένδειξη του οργάνου, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι πολύ ακριβής και είναι κάτι που το έχουν διαπιστώσει όλοι οι χρηστές αυτών των βυθομέτρων, αλλά να μπορέσουμε να καταλήξουμε εάν τα ψάρια που εμφανίζονται σε σχήμα αψίδας είναι στο μέγεθος που μας ενδιαφέρουν, π.χ όταν ψάχνω μαγιάτικα ή συναγρίδες δεν θα καθίσω να ψαρέψω σε τόπο που οι στόχοι εμφανίζουν μικρά νούμερα π.χ 25 ή 15 εκατοστά και έτσι να χάσω χρόνο και χρήμα.

H λειτουργία αυτή είναι απολύτως ακριβής, έξαλλου η FURUNO που ηγείται χρόνια στο παγκόσμιο στερέωμα των ηλεκτρονικών θαλάσσης δε θα έβαζε την υπογραφή της σε μια αμφισβητούμενη λειτουργία. Αυτό που ενδιαφέρει τους ψαράδες, ιδιαιτέρως τους αρχάριους που δεν τα πάνε και πολύ καλά με την τεχνολογία και δεν έχουν μπει στην διαδικασία να μελετήσουν την λειτουργία εμφάνισης των στόχων βάσει κλίμακας, είναι να μπορούν να πληροφορηθούν αν το ψάρι που διαγράφεται στην οθόνη τους ενδιαφέρει ή όχι, δηλαδή δεν χρειάζεται πια να μελετάμε για ώρες την παλέτα χρωμάτων και μετά να την μετατρέπουμε σε σκληρότητες για να κατανοήσουμε τον όγκο των στόχων.

Στην εικόνα 3 βλέπουμε την εύρεση από κοπάδι με μαγιάτικα και με ενεργοποιημένη την λειτουργία το Accufish να εμφανίζονται νούμερα που δηλώνουν στόχους (70εκ, 60εκ, 76εκ) που σημαίνει ότι τα ψάρια δεν είναι μικρά και αξίζει να τα ψαρέψουμε.

Εικόνα 3

3. Τα βυθόμετρα FURUNO GP 1871F/1971F επιπλέον είναι εφοδιασμένα με την λειτουργία “ run and find”

Η εν λόγω λειτουργία μας επιτρέπει να μαρκάρουμε επιθυμητούς στόχους, όπως απότομα σηκώματα, κατεβάσματα, πέτρες κ.τλ. ακόμα και όταν το σκάφος είναι εν κινήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτήν την λειτουργία είναι η σωστή τοποθέτηση του αισθητήρα ώστε να μας επιτρέπει να βλέπουμε βυθό με υψηλές ταχύτητες.

Για παράδειγμα, έχουμε ξεκινήσει το πρωί από το λιμάνι για την ψαρευτική μας εξόρμηση, η απόσταση για το στίγμα μας είναι 6 μίλια μακριά. Έχοντας τοποθετήσει τον αισθητήρα σωστά θα έχουμε οπτική βυθού, το ανάγλυφο δηλαδή, με πολλά μίλια (20 έως 30 αναλόγως τη γάστρα του σκάφους) κι έτσι ταξιδεύοντας παρακολουθούμε της ανωμαλίες που κάνει ο πυθμένας, τα σηκώματα σε όλη την απόσταση μέχρι το τέλος του προορισμού μας, τα κατεβάσματα, τους γκρεμούς κ.τλ. Ξαφνικά εμφανίζεται στο βυθόμετρο ένα απότομο σήκωμα μες το πουθενά, όμως με την ταχύτητα του σκάφους το σήκωμα αυτό το έχουμε περάσει αρκετές δεκάδες μέτρα, πώς το βυθόμετρο μας θα μας οδηγήσει πίσω στο "βράχο" που ήδη περάσαμε με ακρίβεια χιλιοστού; Η λειτουργεία RUN AND FIND αναλαμβάνει να σημαδέψει και να μας περάσει στο πλότερ το ακριβές στίγμα του στόχου που μόλις περάσαμε και μας ενδιαφέρει. Είναι πια στην ευχέρειά μας αν θα γυρίσουμε αμέσως πίσω για μια δεύτερη πιο λεπτομερή ματιά ή αν θα το αφήσουμε για μια άλλη φορά.

Το "ανέβασμα" που έχουμε περάσει και φαίνεται στην δεξιά οθόνη του βυθομέτρου (κόκκινο βελάκι) θα εμφανιστεί με το πάτημα ενός κουμπιού στην αριστερή οθόνη του πλότερ (μπλε βελάκι).

4. Tα βυθόμετρα GPS Plotter της FURUNO έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν όποια εικόνα βλέπετε στην οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού (στιγμιότυπο)

Ίσως κάποιος πει: τι να το κάνω αυτό; δεν με ενδιαφέρει. Όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αποθηκεύοντας εικόνες που δεν ξέρετε τι είναι και μετά στέλνοντας τες στο mail μας μπορούμε να σας τις εξηγήσουμε με ακρίβεια βάσει της πολύχρονης πείρας μας για το τι εντοπίσατε την δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτή είναι και η τρίτη φάση της εκπαίδευσης που προσφέρει η Tεχνοβυθομετρική, η εκμάθηση της ανάγνωσης της εικόνας ενός βυθομέτρου.

5. Τα βυθόμετρα/GPS plotter GP1871F/19871F έχουν εφοδιαστεί στο standard πακέτο με ένα αρκετά καλό χάρτη που εμπεριέχει όλη την ελληνική επικράτεια. Στην ουσία εάν δεν χρειάζεστε αναλυτική βυθομέτρηση δεν θα χρειαστείτε ποτέ έξτρα χάρτη, παραδείγματα στην ενότητα "επιλέγοντας χάρτη"

6. Κάθε μηχάνημα FURUNO αγορασμένο από την Ελλάδα συνοδεύεται με την επίσημη εγγύηση της FURUNO HELLAS, η οποία δεσμεύεται να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει το μηχάνημα στη διάρκεια δυο (2) χρόνων από την αγορά του, αλλά και η Τεχνοβυθομετρική διαθέτει άριστα εκπαιδευμένους τεχνικούς για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει και μετά το πέρας της εγγύησης της συσκευής.

Τέλος πιστεύω ότι πέραν όλων των καινοτομιών που προσφέρουν οι κατασκευαστές των βυθομέτρων είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την αγορά ενός μηχανήματος, με αυτόν που θα αποκτήσετε προσωπικές επαφές, αυτός που θα σας βοηθήσει στην επιλογή του σωστού μοντέλου που σας ταιριάζει βάσει των αναγκών σας, αυτός που θα σας βοηθήσει στην εγκατάσταση του αισθητήρα, που θα σας διδάξει τη λειτουργία του και θα σας μάθει πώς θα δουλεύετε το βυθόμετρο σας βάσει της τεχνικής ψαρέματος που κάνετε, αυτός που θα σηκώσει 365 μέρες το χρόνο-εφτά ημέρες τη βδομάδα, ακόμα και Κυριακή, το τηλέφωνο του για να σας λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίσατε με το βυθόμετρο σας σε λίγα λεπτά, εκεί που υπό άλλες συνθήκες θα είχατε ταλαιπωρηθεί αρκετά και θα σας χάλαγε μέρα.

Όλα τα παραπάνω τα προσφέρει στο φίλο πελάτη η ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ, δώρο με την αγορά του μηχανήματος.

Η επιλογή δική σας...

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ