Μια εφεύρεση σαν παραμύθι………

 

Το 1948 , μια συσκευή για την ανίχνευση υποβρύχιων στόχων  αναπτύχθηκε σε Ναγκασάκι και Ιαπωνία . Οι αδελφοί Furuno , Kiyotaka και Kiyokata , οι ιδιοκτήτες ενός μικρού εργαστηριού ραδιοτεχνίας σε ένα μικρό λιμάνι στην τότε ταλαιπωρημένη από το ΒΠΠ  Ιαπωνία    , ανέπτυξε αυτή την καταπληκτική νέα τεχνολογία που άλλαξε τα πάντα και για πάντα  στο ψάρεμα  .Για να δούμε πως εξελίχτηκε αυτή η δημιουργικότητα ,μια ιστορία σαν παραμύθι…..

Οι αδελφοί Furuno  Kiyotaka και  Kiyokata μέλη πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας ίσα  ίσα που ο μεγάλος αδελφός είχε τελείωση μια σχολή ραδιοτεχνίας και από την φτώχεια και την ανέχεια αμέσως μπήκε στον αγώνα της βιοπάλης ώστε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια του ,έτσι ένα μικρό μαγαζάκι σε ένα γωνιακό δρόμο με επισκευές ραδιοφώνων ήταν αυτό  που συντηρούσε όλη την οικογένεια FURUNO.

Το μαγαζάκι ήταν πολύ κοντά στο λιμάνι όπου έσφυζε από ψαροκάικα, έτσι σε ένα διάλειμμα για το καθιερωμένο γεύμα συντροφιά με έναν ψαρά τους εκμυστηρεύτηκε τα εξής  " Ξέρω πού είναι τα ψάρια  τους είπε και μπορώ να μαντέψω την ποσότητά τους , κάτι που κανένας άλλος δεν μπορεί να κάνει και έφυγε κρυφογελώντας! " Αυτή η  συζήτηση μεταξύ των αδελφών Furuno και του ψαρά ήταν που  δημιούργησε  μια έμπνευση στον  Kiyotaka,  της ανάπτυξης ενός ανιχνευτή ψαριών!

Μια φράση είχε κολλήσει για τα καλά  στο μυαλό του ,αυτή  που αποκάλυψε ο γέρος ψαράς    " Φυσαλίδες αέρα".......... "Όταν οι φυσαλίδες αέρα ανέβουν στην επιφάνεια της θάλασσας , αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κοπάδι ψαριών κάτω . "

 Αυτή η φράση ήταν η αρχή των πάντων , ήταν ευρεία  γνωστό γεγονός ότι ένα ηχητικό κύμα ανακλάτε δηλαδή  χτυπά σε μια φυσαλίδα και επιστέφει πίσω ,κανένας όμως μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί να το χρησιμοποιήσει στην ανεύρεση ψαριών  , Ο  Kiyotaka αμέσως σκέφτηκε  ότι τεχνικά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα η  ανίχνευση φυσαλίδων  και έτσι να βρει και  τα ψάρια . Αυτή η συζήτηση με τον έμπειρο ψαρά είχε γίνει ένα σημαντικό έναυσμα για την ανάπτυξη του οργάνου που σήμερα ονομάζουμε βυθόμετρο. Έτσι ο Kiyotaka , ο μεγαλύτερος αδελφός στην ηλικία των 16 , άρχισε να αναπτύσσει έναν ανιχνευτή ψαριών με τη χρήση υλικών όπου τότε ήταν διαδεδομένα όπως πυκνωτές- αντιστάσεις- πηνία και χρησιμοποιούνταν ευρεία στην  τότε ραδιοφωνία  .

 Έτσι άρχισε να πειραματίζεται  μαζί με τον  Kiyokata  το  νεότερο  αδελφό .Μετά από αρκετές δοκιμές στο εργαστήριο  ήρθε η μεγάλη μέρα πήρε το πρωτότυπο στο  σκάφους  και εκεί συνέχισε σε πραγματικές συνθήκες το πείραμα, το να εκπέμψει ήχο δηλαδή στην θάλασσα και εν συνέχεια να αντιλήφθη με όποια παραμόρφωση την επιστροφή του  . Κατά τις πρώτες ημέρες των δοκίμων  τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά.Δεν ήταν λίγες οι φορές  που ο  Kiyokata ρίχτηκε στη θάλασσα από τον οργισμένο καπετάνιο του σκάφους που γίνονταν οι δοκιμές μιας και ελάχιστοι είχαν την υπομονή του .Μια μέρα όμως και ενώ ο καπετάνιος ωρυόταν ότι χάνουν άδικα το καιρό τους και το σκάφος δεν πάει για ψάρεμα ο δαιμονιος Ιαπωνας με έκπληξη στο πρόσωπο είπε "Κάτι βρήκα"!!! Και εξήγησε στον καπετάνιο ότι το μηχάνημα του έδειχνε ότι από κάτω βρισκόταν ένα κοπάδι με ψάρια ,τότε ο καπετάνιος έσκυψε  το κεφάλι του στην θάλασσα και προσπαθούσε κάτι να διακρίνει , δεν είναι ψάρια ξεφώνισε αλλά μέδουσες!!Το πρόσωπο του Kiyotaka  έλαμψε από χαρά!Το όνειρο του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και δεν είχε σημασία που ήταν μέδουσες, σημασία είχε ότι το όργανο δούλευε.... ότι το όργανο «άκουγε»!!!!

Φυσικά από εκείνη την μέρα έγιναν πολλά πειράματα και ο μηχανισμός υπέστει πολλές βελτιώσεις μέχρι να αρχίσει να δείχνει πραγματικά και αξιόπιστα αποτελέσματα.Ο επόμενος καιρός ήταν και καθοριστικός για την ζωή των δυο ηλεκτρονικών αλλά και για ολόκληρη την μετέπειτα αλιεία.Τα νέα άρχιζαν να ακούγονται παντού από στόμα σε στόμα και όλοι οι ψαράδες των γύρω περιοχών  άρχισαν να μαθαίνουν για το μαγικό κουτί που βρίσκει τα ψάρια !

Όλοι ήθελαν να το δοκιμάσουν και να το δουν από κοντά!Η αλιεία γύριζε σελίδα χάρη στην υπομονή και επίμονη των δυο αδελφιών FURUNO. 

Αργότερα και ενώ το μηχάνημα βγήκε σε  μαζική παράγωγη ο  Kiyokata πήγε σε διάφορα σκάφη όπου τους παρουσίαζε αλλά και τους εκπαίδευε στην πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία  . Δίκαια μετά από λίγο καιρό ο  Kiyokata πήρε το παρατσούκλι ως « Θεός της σαρδέλας " μιας και με αυτό το μαγικό κουτί μπορούσε να βρει τα μεγάλα κοπάδια των σαρδελών που ήταν και ο βασικός  οικονομικός πόρος  όλων των ψαράδων της περιοχής

Η εφεύρεση του ανιχνευτή ψαριών ήταν η υλοποίηση μιας ιδέας από το άκουσμα μιας αφήγησης ενός ψαρά ,αυτό μετατράπηκε σε  όνειρο ενός αγοριού  που σκέφτηκε " πόσο υπέροχο  θα ήταν αν μπορούσα να δω κάτω από το νερό τι συμβαίνει!".

Από τότε έχουν περάσει  περισσότερα από 60 χρόνια ,τότε που ο πρώτος ανιχνευτής ψαριών εισήχθη στην αγορά . Πριν από αυτήν την τεχνολογία  οι ψαράδες εξαρτιόνταν αποκλειστικά από τη διαίσθηση και την εμπειρία τους . Ωστόσο  η εφεύρεση των αδελφών FURUNO άλλαξε τελείως την επαγγελματική και μετέπειτα την ερασιτεχνική αλιεία σε όλο το κόσμο .

Σήμερα η FURUNO JAPAN ηγείται ενός από τους μεγαλύτερους κολοσσούς  ηλεκτρονικών συστημάτων στην θαλασσιά πλοήγηση ,στις επικοινωνίες αλλά και στην αλιεία  σε όλα τα επίπεδα Professional Fishing  αλλά  και Leasure Marine .

H FURUNO HELLAS S.A  ειναι θυγατρική  της FURUNO JAPAN με ποσοστό ιδιοκτησίας 100% στην Ιαπωνία και υπέυθυνη  για για την πώληση και τεχνική υποστήριξη των προϊόντων FURUNO στον ελλαδικό χώρο.Στελεχωμένη με έμπειρο προσωπικό, με δικό της τμήμα έρευνας και τεχνολογίας  το  οποίο καινοτομεί όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στον παγκόσμιο!!Με ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών από όπου επιτυγχάνεται η άμεση εξυπηρέτηση του κάθε ενδιαφερόμενου όσον αφορά τα  προϊόντα της εταιρείας για την πώληση αλλά και για εκμάθηση χειρισμού.

Η ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ Σπύρου Δημήτρης  συνεργάζεται στενά με την FURUNO HELLAS με  απώτερο στόχο τα μελοντικά βυθόμερα να πληρούν τις προδιαγραφές για την ικανοποίηση των αναγκών του σύγχρονου Έλληνα ψάρα

 

UA-45111334-1