Please Wait a Moment
X

Η Λεπτομέρεια στην Οθόνη μας

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά

Σήμερα ο φίλος ψαράς έχει απαιτήσεις από το βυθόμετρο που θα αγοράσει αφού θα επενδύσει κάποια χρήματα σε αυτό με σκοπό την αύξηση της απόδοσης των μελλοντικών ψαρευτικών εξορμήσεων. Εδώ θα δούμε πώς αποκωδικοποιούμε μια εικόνα βυθομέτρου αλλά και μέχρι ποιο βαθμό μπορούμε να πάρουμε λεπτομερή πληροφόρηση από ένα βυθόμετρο σύγχρονης τεχνολογίας.

Μέσα από την οθόνη του βυθομέτρου μας μπορούμε να αντλήσουμε ένα πλήθος πληροφοριών ανάλογα με τις τεχνικές ψαρέματος που διενεργούμε άλλα και τι ακριβώς ανιχνεύουμε. Αυτό το εύρος της λεπτομέρειας οφείλεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας την οποία έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές βυθομέτρων με οθόνες μεγάλης ανάλυσης και ταχύτερους επεξεργαστές σήματος.

Βασικές όμως προϋποθέσεις για να πάρουμε τέτοιες εικόνες, εκτός από τη επιλογή της συσκευής, είναι η σωστή επιλογή αισθητήρα, η σωστή εγκατάστασή του, καθώς και οι ρυθμίσεις που ποικίλουν ανάλογα με το βάθος, την περιοχή, το είδος των στόχων που αναζητούμε αλλά και την τεχνική ψαρέματος που εφαρμόζουμε.

Ο χρήστης ενός σύγχρονου βυθομέτρου επιβάλλεται να ξέρει να χειρίζεται αλλά και να διαβάζει την εικόνα που εμφανίζεται στο βυθόμετρό του, κάτι που πρέπει να γίνεται από τον προμηθευτή της συσκευής, η εικόνα που παραθέτω για ανάλυση έχει όλα τα στοιχεία που προανέφερα και είναι από το φίλο Βασίλη Πολυγένη από την όμορφη Ναύπακτο.

Η εικόνα είναι από το βυθόμετρο/GPS Plotter GP-1870F της FURUNO

Εικόνα 1

Στην εικόνα 1 το όργανο είναι σε sonar mode και η οθόνη είναι χωρισμένη στα δύο. Δεξιά βλέπουμε τη μη μεγεθυμένη εικόνα και αριστερά την μεγεθυμένη. Η μεγέθυνση έχει ρυθμιστεί από το χρήστη να μας δείχνει τα 15 τελευταία μέτρα του βυθού. Το κομμάτι που μεγεθύνεται από όλο το εύρος της εικόνας το βλέπετε με τις δυο ψιλές μαύρες γραμμές και ορίζεται με τα δυο γκρι βελάκια. Κάτω αριστερά με μεγάλα ψηφία διακρίνουμε τη βυθομέτρηση η οποία μας υποδεικνύει ότι ο πυθμένας βρίσκεται στα 38,2 μέτρα από την επιφάνεια, ενώ κάτω αριστερά, επίσης με ψηφιακές ενδείξεις, έχουμε την θερμοκρασία νερού επιφανείας στους 15,3 βαθμούς κελσίου και την ταχύτητα μας η οποία είναι στα 0,07 knot, δηλαδή το σκάφος είναι σταματημένο και πάει με το υπάρχον θαλάσσιο ρεύμα. Δεξιότερα με το γαλάζιο βέλος η λειτουργία αναγνώρισης πυθμένα (BDS) μας αποκαλύπτει ότι διανύουμε αμμώδη πυθμένα και θα μας αποκαλύψει με την ανάλογη ένδειξη το βούρκο, το χαλίκι και τους πετρώδεις βυθούς που τόσο μας ενδιαφέρον. Πιο πάνω με το γκρι βελάκι βλέπουμε το πλαγκτόν (μπλε γραμμές) το οποίο αιωρείται στη θάλασσα μέχρι την επιφάνεια και είναι ορατό με το βυθόμετρο ειδικά τις βραδινές ώρες.
Όλες τις εικόνες βυθομέτρου τις διαβάζουμε από αριστερά προς τα δεξιά. Ο σκοπός της ανάγνωσης είναι ο χρήστης να καταλάβει τι συνέβη αλλά και τι απεικονίζεται βάσει του παράγοντα χρόνου (t) ακόμα και αν δεν ήταν ο ίδιος πάνω στο σκάφος. Ο χρόνος στο συγκεκριμένο μοντέλο διαγράφεται στο πάνω μέρος της οθόνης με κόκκινες και άσπρες παύλες (βελάκι κίτρινο), όπου κάθε ζευγάρι είναι ένα λεπτό και άρα από εκεί ο χειριστής μπορεί αν καταλάβει πόσα λεπτά έχουν περάσει από τον κάθε στόχο που τον ενδιαφέρει.

Στην εικόνα επίσης βλέπουμε (δεξιά μη μεγεθυμένο και αριστερά μεγεθυμένο) με το μπλε βελάκι έναν στόχο ο οποίος σηκώνεται από το βυθό προς τα πάνω και σχηματίζει μια διαγώνιο, ενώ αμέσως μετά βλέπουμε με το πορτοκαλί βελάκι μια άλλη διαγώνια γραμμή, άλλα αυτήν την φορά προς τα κάτω.

Ένας χειριστής με μια στοιχειώδη εμπειρία θα καταλάβει ότι ο συγκεκριμένος στόχος ανήκει σε ψαρευτικό εργαλείο που ανέβηκε και μετά κατέβηκε. Με το κόκκινο βελάκι βλέπουμε ότι, την ώρα που πατώνει το αλιευτικό εργαλείο, στόχοι πιο σκούροι οι οποίοι είχαν εμφανιστεί λίγο νωρίτερα τώρα να πυκνώνουν. Αυτοί οι στόχοι ανήκουν σε ψάρια των οποίων το μήκος μαρτυρά η λειτουργία του ACCUFISH, η οποία μετράει το μήκος των ψαριών και με κόκκινα νούμερα μας αποκαλύπτει το μήκος κάθε στόχου. Άρα αμέσως ο χειριστής καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μικρά ψάρια αφού τα νούμερα κυμαίνονται από 15 έως 25 εκατοστά. Τα ψάρια που βλέπετε είναι μικροί κολιοί οι οποίοι κύκλωσαν τον εισβολέα για να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους, κάτι πολύ σύνηθες για τα ψάρια. Σε περίπτωση που η λειτουργία αυτή ήταν απενεργοποιημένη, η πιθανότητα ο χειριστής να μπερδέψει τους στόχους αυτούς με μεγάλα ψάρια όπως συναγρίδες ή σφυρίδες κ.τλ. θα ήταν πολύ μεγάλη δεδομένου ότι αυτό που βλέπουμε στην οθόνη είναι η αντήχηση της σάρκας του ψαριού σε συνδυασμό με τον όγκο του, την ανατομία του αλλά και το μέγεθος της νηκτικής του κύστης.

Η λειτουργία του ACCUFISH θα ξεμπλέξει το χειριστή από χάσιμο χρόνου και καυσίμων, καθώς του αποκαλύπτει εύκολα το μέγεθος των ψαριών που στοχεύει. Το στιγμιότυπο της εικόνας τελειώνει βλέποντας με το πράσινο βελάκι το αλιευτικό εργαλείο να ανεβαίνει για δεύτερη φορά και να καταλήγει σε 5 διαφορετικούς παράλληλους στόχους, ο ένας πάνω από τον άλλον, δημιουργώντας 5 ευθείες γραμμές οι οποίες δηλώνουν ακινησία. Επίσης αν κοιτάξουμε τελείως δεξιά στην οθόνη του A scope, που δηλώνει τι συμβαίνει κάτω από το σκάφος (μωβ βελάκι) σε πραγματικό χρόνο, θα δούμε ότι ο στόχος διαγράφεται έντονα και εκεί αυτό σημαίνει ότι, όποια και αν είναι η ταυτότητα του στόχου, είναι σταματημένος στα 30 μέτρα κάτω από το σκάφος.

Εικόνα 2

Στην εικόνα 2, θα παρατηρήσουμε τους 5 παράλληλους στόχους οι οποίοι φαίνονται ακόμα καλύτερα μέσα στο μπλε κύκλο, δηλαδή έχουμε 5 αντικείμενα σε ίση απόσταση το ένα από το άλλο. Αυτό που παρατηρεί καταρχήν ο χειριστής είναι ότι ο δεύτερος στόχος από πάνω διαφέρει σε χρώμα από τους άλλους τέσσερις και διακρίνεται πιο σκούρος.

Τα χρώματα είναι η γλώσσα στην οποία μας μιλάει το βυθόμετρο, καθώς ο κάθε κατασκευαστής έχει κατασκευάσει το βυθόμετρο ώστε να αποδίδει τις σκληρότητες σε χρώματα και ο χειριστής θα πρέπει να σπουδάσει και να μελετήσει την παλέτα των χρωμάτων για να μπορεί να κατανοήσει και να ανακαλύψει τους στόχους. Εάν έχουμε άγνοια της χρωματικής παλέτας του βυθομέτρου μας είναι σαν να προσπαθούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, ενώ δεν ξέρουμε το αλφάβητο. Ο λόγος είναι απλός, τα πάντα στην οθόνη είναι χρώματα.
Στο συγκεκριμένο μοντέλο, η χρωματική παλέτα, δηλαδή το λεξικό του βυθομέτρου, βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της οθόνης (μαύρο βέλος) διαθέσιμο στο χρήστη ανά πάσα στιγμή. Όσο κατεβαίνουμε προς τα κάτω, με χρώματα κίτρινο, πράσινο και μπλε το βυθόμετρο θα χρωματίσει τους πιο μαλακούς στόχους, ενώ όσο σκληραίνουν οι στόχοι έχουμε τα χρώματα πορτοκαλί, κόκκινο και τέλος καφέ. Άρα με βάση αυτή τη λογική, ο δεύτερος στόχος είναι πιο «σκληρός» από όλους τους άλλους. Η λεπτομέρεια που έχουμε την ευχέρεια να μας δίνουν τα σημερινά βυθόμετρα είναι εκπληκτική και θα φάνταζε ίσως σενάριο επιστημονικής φαντασίας πριν λίγα χρόνια. Οι παράλληλοι στόχοι που βλέπουμε και προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε είναι μια αρματωσιά με πέντε (5) καλαμαριέρες.

Εικόνα 3

Ο φίλος Βασίλης, είχε την καλοσύνη να μας στείλει μια φωτογραφία με τις καλαμαριέρες που ψάρευε εκείνη την ημέρα, ώστε να αποδειχθεί και η αλήθεια των λεγομένων μας.

Στην εικόνα 3 βλέπουμε αριστερά τους στόχους που διαγράφηκαν στο βυθόμετρο όταν ακινητοποίησε τις καλαμαριέρες και δίπλα την αρματωσιά με την πραγματική σειρά. Όπως προαναφέραμε, η δυσαρμονία είναι η δεύτερη καλαμαριέρα η οποία διαγράφεται στο βυθόμετρο με πιο έντονο χρώμα, που σημαίνει πιο σκληρό υλικό, άρα και μεγαλύτερη επιστροφή ηχητικού σήματος. Όντως έτσι είναι, αφού η πρώτη, τρίτη και τέταρτη καλαμαριέρα είναι της Yamashita από σιλικόνη, η οποία θα απορροφήσει μεγάλο μέρος του σήματος με μικρή επιστροφή. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται με κιτρινοπράσινα χρώματα, ενώ ο δεύτερος καλαμαρολόγος είναι από σκληρό πλαστικό της Yo-Zuri, δηλαδή σκληρό υλικό και μεγαλύτερη αντήχηση. Τέλος, κάποιος θα περίμενε το μολύβι λόγο όγκου να δείχνει εντονότερα, όμως το μολύβι είναι από τα πιο μαλακά μέταλλα με ελάχιστη αντήχηση στην οθόνη μας.

Φίλοι μου, η σημερινή τεχνολογία πάνω στις συσκευές σόναρ έχει την δυνατότητα να μας αποκαλύψει και τον πιο μικρό στόχο που κρύβεται στο υδάτινο περιβάλλον και έγκειται σε εμάς και την επιλογή μας να απολαύσουμε αυτήν την τεχνολογία. Για όσους φίλους απορούν για τη δυνατότητα διάκρισης τόσο μικρών στόχων να επισημάνουμε ότι η καλαμαριέρα είναι ένας μεγάλος στόχος για τις δυνατότητες αυτού του μηχανήματος, αφού μπορεί να ανιχνεύσει, όσο και αν φαίνεται απίθανο, μέχρι και τον κόμπο μεταξύ νήματος και αρματωσιάς που κάνουμε στην τεχνική του jigging.

Η τεχνολογία που προσφέρεται μέσω των σύγχρονων βυθομέτρων δίνει την δυνατότητα στο φίλο ψαρά να έχει ένα υπερόπλο στην φαρέτρα του. Είναι στη δική μας ευχέρεια η επιλογή να το χρησιμοποιήσουμε σωστά, ώστε να διαχειριστούμε ορθολογιστικά το θαλάσσιο πλούτο και να δώσουμε και στα παιδιά μας την ευκαιρία να ψαρέψουν, όπως ψαρεύουμε εμείς σήμερα.

ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗ

Ονομάζομαι Σπύρου Δημήτρης, γεννημένος στην Κέρκυρα το 1973 όπου εργάζομαι και κατοικώ μέχρι σήμερα.

Έχω σπουδάσει ηλεκτρονικός και η μεγάλη μου αγάπη είναι η θάλασσα και το ψάρεμα, έτσι αναπόφευκτα βρέθηκα να ασχολούμαι τα τελευταία 15 χρόνια με την ανακάλυψη των μυστικών αυτού του οργάνου που στην Ελλάδα ονομάζουμε βυθόμετρο.

Περισσότερα..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Διεύθυνση: Γουβιά, Κέρκυρα, Ελλάδα
  • Τηλέφωνο: +30 6947 709343
  • Email : d.spirou@yahoo.gr
  • Τεχνοβυθομετρική:
  • Δημήτρης Σπύρου:
ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ