Καλάμι ψαρέματος τα πως και τα  γιατί

 

Ο άνθρωπος από τα παλαιότερα χρόνια ένιωσε την ανάγκη για το ψάρεμα όχι μόνο από το ένστικτο του κυνηγού που τον δια κατέχει αλλά και ως ανάγκη επιβίωσης , χρησιμοποιώντας τη λογική άρχισε με διάφορους τρόπους να ξεγελάσει τα ψάρια τα οποία για αιώνες αποτελούν μέρος της διατροφής του. Σήμερα το ψάρεμα εκτός από την συλλογή της τροφής στο τραπέζι μας έχει εξελιχτεί και ένα αγχολυτικό φάρμακο, κάτι που όλοι έχουνε ανάγκη στους χαλεπούς αυτούς καιρούς.

Οι τεχνικές ψαρέματος έχουν εξελιχθεί πλέον και το ψάρεμα γίνεται ποικιλοτρόπως.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή .

Το αγκίστρι λοιπόν, αυτή η εφεύρεση των προγόνων μας το οποίο πρωτοκατασκευάστηκε από οστά ζώων,  στις μέρες μας έχει εξελίχθη από πλευράς υλικών και κατασκευάζεται από εξειδικευμένα μέταλλα στο ίδιο σχεδόν σχήμα με αυτό χιλιάδες χρόνια πριν. Η γωνία της αιχμηρής του άκρης σε κλίση 180 μοιρών είναι ικανή να ¨καρφωθεί ¨  άμεσα στην στοματική κοιλότητα του ψαριού.  Έτσι το αγκίστρι συνδεμένο παλαιότερα με ίνες από  φυτά η τρίχα αλόγου , σήμερα με πολύ λεπτά τεχνολογικά εξελιγμένα νήματα θα δώσει την ευκαιρία στο ψαρά ¨μαζεύοντας ¨ να φέρει στα χέρια του το αλίευμα.  

Η  διαδικασία αυτή όταν προσπαθούμε δηλαδή να φέρουμε το ψάρι κοντά μας ίσως είναι και το πιο ριψοκίνδυνο κομμάτι της διαδικασίας του ψαρέματος μιας και το αλίευμα θα δώσει μάχη για την ζωή του. Ο άνθρωπος σαν νοήμων πλάσμα γρήγορά αντιλήφθηκε ότι εάν έδενε την κλωστή του στην κορυφή ενός εύκαμπτου κλαδιού και στην άλλη άκρη θα συνδέονταν με το αγκίστρι θα έκανε τη διαδικασία πιασίματος του ψαριού πιο εύκολη. Σήμερα το κλαδί αυτό έχει μεταλλαχτεί σε ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία ψαρέματος. Στην Ελλάδα  ‘’ακούει’’ στο όνομα  "καλάμι"μία ονομασία που προήλθε από το γνωστό σε όλους μας φυτό.

Ο ψαράς του σήμερα  θα βομβαρδίσει από μια σειρά πληροφοριών για την τεράστια ποικιλία του ψαρευτικού αυτού εργαλείου  Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους συχνά θα μπερδέψουν τον αρχάριο.

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους πολλές νέες τεχνικές ψαρέματος που μας ήρθαν από διάφορα μέρη του κόσμου άλλα κοντινά και πολύ πολύ μακρινά . Ονομασίες όπως μολύβι φύλακα,  Slow pitch jigging ,Tenya ,Inchiku jigging , Kabura jigging, Soft bait και αρκετές ακόμη . Κοινό στοιχείο σε όλες αυτές τις τεχνικές είναι το καλάμι .

‘’Γιατί τελικά το καλάμι είναι τόσο απαραίτητο ; ’’

Η απάντηση κρύβεται στην αρχέγονη επιλογή εκείνου του κλαδιού από τους πρώτους ψαράδες αλλά και σε μια σειρά ιδιοτήτων που κάνουν τη σύλληψη του αλιεύματος πιο εύκολη. Όταν λοιπόν το ψάρι πέσει στη παγίδα μας και αγκιστρωθεί η μόνη διέξοδο που έχει είναι η φυγή . Η επιλογή να ανακόψουμε αυτή την αντίδραση του είναι να το κουράσουμε μιας και σαν ζωντανός οργανισμός έχει κάποιες αντοχές . Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της παραβολής του καλαμιού το οποίο λυγίζοντας ασκείτε μια συνεχή πίεση στο ψάρι αντίθετη με αυτή που οδεύει. Η λυγισμένη μύτη του καλαμιού λειτουργεί σαν ένα αμορτισέρ εφαρμόζοντας πίεση στο ψάρι

Μια άλλη βασική ιδιότητα εκτός από την ευλυγισία του είναι να μεταδίδει κίνηση στα τεχνητά μας δολώματα όταν το απαιτεί η τεχνική .

Η ιδιότητα να μπορεί να διαχειριστεί ένα εύρος βάρους τεχνητών casting weight ή jig weight και μετριέται σε γραμμάρια για παράδειγμα εαν ένα καλάμι γράφει jig weight 80-180gr σημαίνει ότι μπορεί να δουλέψει μεταλλικά ομοιώματα από 80 γραμμάρια έως διακόσια γραμμάρια.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε πριν προβούμε στην αγορά ενός καλαμιού επίσης στο μήκος του που άμεση σχέση με την τεχνική που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε ενεργήσουμε ,άλλα και στο βάρος του μιας και ένα βαρύ καλάμι ψαρεύοντας θα μας κουράσει πολύ πιο γρήγορα από ένα πιο ελαφρύ καλάμι .

Επάνω στο κορμό του καλαμιού υπάρχει η βάση που στηρίζεται ο μηχανισμός (ένα δεύτερο βασικό κομμάτι του εξοπλισμού μας στο οποίο θα αναφερθούμε σε άλλη ενότητα). Από τον μηχανισμό λοιπόν θα ξεκινήσει το νήμα ή η πετονιά  τα οποία για να μη παρεκκλίνουν από την ευθεία τους προς την κορυφή το καλαμιού θα περάσουν μέσα από σειρά δαχτυλιδιών τα οποία είναι τοποθετημένα κατά μήκος του. Ονομάζονται οδηγοί , και πρέπει να είναι τοποθετημένοι έτσι ώστε στην παραβολή του καλαμιού το νήμα ή η πετονία να μην σχηματίζουν έντονες γωνίες και να μην εφάπτονται με τον κυρίως κορμο του.

Τα υλικά που θα είναι φτιαγμένοι πρέπει να είναι ανθεκτικά στο αλμυρό νερό. Στο εσωτερικό τους υπάρχει ένα δεύτερο με λεία επιφάνεια για να ανταποκρίνεται στην τριβή με το νήμα. Τα υλικά των δακτυλίων αυτών διάφορα όπως  Carbaloy, Aluminum Oxide, Alconite, NanoLite, Zirconia, SIC, TORZITE .

H τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για την κατασκευή των σημερινών καλαμιών θα επιτρέψουν την άνετη ‘’μάχη’’ ανάμεσα σε εμάς και το ψάρι . Κατά την παραβολή και τα ‘’κεφάλια’’ του ψαριού έχει πλέον εκμηδενιστεί ο κίνδυνος σπασίματος και να οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως χάσιμο του ψαριού .

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ποιότητα της βέργας του καλαμιού που είναι ευρέως γνωστή ως “blank”. Ο τρόπος κατασκευής του και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν καθορίζουν την ποιότητα την τιμή αλλά και τον τρόπο που θα ψαρευτούν.

Ψαρεύοντας αρκετά χρόνια και έχοντας δοκιμάσει πολλά αξιόπιστα καλάμια της ελληνικής αγόρασε εντυπωσιαστήκαμε με την σειρά καλαμιών της MAXEL με την ονομασία  ‘’Risky Player’’ – ‘’Ριψοκίνδυνος παίκτης’’ . Το μοντέλο που τεστάραμε σε μια σειρά τεχνικών είναι 60-3 και τα αποτελέσματα ήταν με εκπληκτικά.

Για αυτό το προτείνουμε στους πελάτες της ΤΕΧΝΟΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ακολουθώντας πίστα τη φιλοσοφία της εταιρείας μας από τη πρώτη μέρα της ίδρυσης της  όπως και με τα βυθόμετρα να προτείνουμε ΜΟΝΟ ότι εμείς ψαρεύουμε και έχουμε πειστεί για την αποτελεσματικότητα τους, ένα καλάμι που θα σας χαρίσει δυνατές συγκινήσεις με την εγγύηση της Anglermania Trading Ltd.

Σπύρου Δημήτρης

 

                                            Νέο MAXEL RISKY PLAYER 60

 

 
 
Ακολουθώντας την μακροχρόνια εξέλιξη από την σύλληψη της ιδέας έως υλοποίηση της διαμέσου της προηγμένης τεχνολογίας κατασκευής καλαμιών και των εμπεριστατωμένων δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες η MAXEL δημιούργησε ένα μοναδικό καλάμι για την τεχνική του Slow Pitch που υπερνικά τα μειονεκτήματα παρόμοιων καλαμιών της ίδιας κατηγορίας 
 
Το RISKY PLAYER έχει την δύναμη και την δράση να είναι ευλύγιστο όταν το ψάρι δίνει την μάχη του αλλά ταυτόχρονα να το ανεβάζει με άνεση στην επιφάνεια ξεπερνώντας της αδυναμίες που ορισμένες φορές συναντάμε σε άλλα υψηλής ανθεκτικότητας καλάμια. 
 
Η MAXEL βρήκε την απάντηση στις ισχυρές ίνες BORON που χρησιμοποιεί πλέον στα καλάμια της με αποτέλεσμά να είναι 
 
ΕΛΑΦΡΙΑ , ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ , AΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΥΝΑΤΑ
Ίνες Boron ​
 
​* 5 φορές δυνατότερες από το ατσάλι 
* 2 φορές μεγαλύτερη ακαμψία από το ατσάλι
* 25% πιο δυνατές από τις ίνες Carbon
* Αυξημένη δύναμη στην απότομη έλξη  
 
H νέα σειρά RISKY PLAYER 60 λοιπόν είναι ιδανική να την χρησιμοποιούμε όταν τα ψάρια είναι ανενεργά και καχύποπτα εφαρμόζοντας κινήσεις Long Fall και δίνοντας στον πλάνο μοναδική φυσικότητα στην πλεύση του . 
 
Επιπλέον μπορούν να διαχειριστούν το τεχνητό σε δύσκολες συνθήκες κυματισμού και υποθαλάσσιου ρεύματος χωρίς να παρουσιάζουν σημάδια "κόπωσης" .
 
 Ιδανική επίσης για να συνδυάζεται με μηχανισμούς που διαθέτουν υψηλό λόγο περιστροφής και εφαρμογή κινήσεων της τεχνικής "Half Pitch" 

 

 

         ΣΤΑ 380 Ευρώ  ΤΩΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ VITHOMETRO.GR

    ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ 6947709343 

                              

​ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 
Μοντέλο : 60-3
Μήκος : 1,80 m
Στελέχοι : 1 
Νήμα : PE 1.0-2.0
Δύναμη Έλξης : 3-6kg
Βάρος πλάνου : 100-250 gr
Διάμετρός κορυφής : 0,7mm
Διάμετρος οπίσθιου μέρους : 6,38mm
Βάρος : 138gr
 

 

 

 

 

UA-45111334-1